24 / 04 / 2024

İdris-i Bitlis adı kafe adı olabilir!

 İdris-i Bitlis adı kafe adı olabilir!

Piyer Loti tepesine İdris-i Bitlisi ismi verilsin' tartışmasına araştırmacı Altındağ ve tarihçi Çoruhlu da katıldı: Tepeye değil kafeye versinler



AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler'in 'Piyer Loti tepesinin adı İdris-i Bitlisi olarak değiştirilsin' önerisi tartışılmaya devam ediyor. Kiler 'Tepenin 1934'e kadar adı İdris-i Bitlis'iydi. Ülkeye bu kadar yararı bulunan birinin adı o tepeden neden çıkarıldı' demişti ve kıyamet kopmuştu. Üç gündür süren tartışmaya araştırmacı yazar Aytunç Altındağ ile tarihçi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu da dahil oldu.


Araştırmacı- Yazar Aytunç Altındağ da öneriye karşı çıkanlardan. Altındağ şöyle konuştu: 


Pierre Loti çok makul bir adam değildi. Fakat Türkiye'nin tanıtımında çok ciddi katkıları oldu. Yazdığı kitaplarıyla birlikte Türkiye'yi yurt dışında tanıttı. Pierre Loti çift taraflı bir ajandı. Ama turistik bakımdan dünyanın neresine giderseniz gidin o ülkeyi tanıtmış kişilerin isimleri böyle yerlere verilir. İdris-i Bitlisi adı üzerinde Bitlisli. Gidip bunun adının Eyüb'e koymanın anlamı ne? İdris-i Bitlisi muhterem bir zat ve kendi adına zaten Bitlis'te bir yeri var. Yabancılar, Fransızlar gelip İdris-i Bitlisi kahvesinde mi otursunlar? Burada verilen çay, kahve kutsaldır denilsin o zaman ileride. Kadir Topbaş bunu kabul eder mi bilmiyorum ama öyle bir isimle değiştirilmesi doğru değil.


Tarihçi Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, 'Sonradan değiştirilmiş bir şeyin tekrar ilk halinin icra edilmesi çok doğru görünmüyor. İdris-i Bitlisi adına da başka bir kafe açsınlar o zaman. Bunu karşı bir argüman olarak söylemiyorum. Ama hatırası olan Türklerin adını duyurmuş Batılı bir düşünürün, Pierre Loti'nin hatırası orada yaşamaya devam etsin. İdris-i Bitlisi'nin de ismi verilmek isteniyor olabilir. Fakat bu civarda çok fazla kafe var. Onlardan birine de bu şahsın adı verilebilir.

 

Akşam


Geri Dön