29 / 03 / 2024

İDTM fuar alanının temeli bu yaz atılıyor!

İDTM fuar alanının temeli bu yaz atılıyor!

İDTM, Avrupa’da da en büyük arasına girecek 700 bin metrekarelik fuar alanının temelini bu yaz atıyor. Atatürk Havalimanı’nın yanıbaşındaki mevcut arazide 3 etap halinde yapılacak proje için 1.5 milyar liralık yatırım yapılacak.



İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ana hissedar olduğu İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), Türkiye’nin en büyük fuar merkezinin temelini bu yaz atıyor. Fuar alanı için 600 milyon liralık teşvik belgesi alınmasına rağmen bölgenin bir kompleks olarak değerlendirilmesi ve toplam 500 milyon dolarlık (1.5 milyar lira) yatırım yapılması öngörülüyor. İstanbul’da 3. havalimanının yanına yapılacak bir başka büyük fuarla birlikte İstanbul dünya ölçeğinde iki büyük fuar kazanacak ve fuarcılıktaki konumunu da oldukça artırmış olacak. GSMA, MIPIM gibi büyük fuarlar Türkiye’de de yapılabilecek. 


“Büyük bir fuar merkezi” fikri İspanya’da çıktı. GSMA Fuarı’nın Türkiye’de yapılması konusunda araştırmalar yapan ve “Sizde böyle büyük fuar alanı yok” cevabıyla karşılaşan İTO Başkanı ve İDTM Başkan Vekili İbrahim Çağlar, halen İstanbul Fuar Merkezi (İFM) olarak bilinen bölgedeki büyük yatırım için harekete geçti. “İstanbul’u dünya fuarcılığının başkenti yapmak için yola çıktık” diyen İTO Başkanı İbrahim Çağlar, konuyla ilgili açıklamasında; “Burası tamamlandığında Avrupa’nın ilk 10 fuar merkezinden biri olacak. Önümüzdeki yıllarda GSMA, MIPIM gibi yüksek katılımlı uluslararası fuarların Türkiye’ye getirilebilmesi için büyük fuar alanları şart. Bu iş bir vizyon değişimidir. Küresel fuarcılık sektörü için büyük bir altyapı inşa ediyoruz. Geleceğe yürüyen Türk fuarcılığının önüne güçlü bir vizyon koyuyoruz” dedi. 


Edinilen bilgilere göre 3 etap halinde hayata geçirilecek olan projenin içinde fuar alanının yanı sıra 365 gün hayatın devam edeceği 35 bin metrekarelik alanda alışveriş merkezi, restoran ve kafeler yer alacak. Yeşilköy’de Atatürk Havalimanı’nın yanıbaşında yer alan arazideki bazı binalar yıkılıp yeniden yapılacak. Fakat planlanan fuar takvimlerinde aksama yaşanmaması için binaların yıkılması ve yeniden yapılması işi etap etap yapılacak. 500 milyon dolarlık yatırım ve toplam 700 bin metrekarelik inşaat alanı büyüklüğüyle Türkiye’nin ve havzanın en büyük, Avrupa’nın en modern fuar merkezi inşa edilecek. Yatırımın 300 bin metrekareyi aşan kısmı fuar alanı olacak. 


LEED sertifikalı binalar olacak 


Proje tamamen insana ve doğaya saygılı, verimliliği yüksek “Yeşil Bina” standartlarında inşa edilecek ve LEED Sertifikası sahibi olacak. Birinci etap inşaatın temelinin bu yaz atılması planlanıyor. Proje sadece İstanbul’un ve Türkiye’nin değil, Avrupa ve Asya arasındaki iş alanlarının önünde de yepyeni bir sayfa açacak. Turizm sektöründe kongre ve fuar turizminin önemi giderek artıyor. Bu alanda İDTM de önemli rol üstlenmeyi hedefl iyor. Her yıl binlerce katılımcı firma ve milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayan İFM’nin yanı sıra, yabancı yatırımcı ya da ihracatçı ile Türkiye’deki muhtemel paydaşların bir araya getirildiği ikili iş görüşmeleri de İDTM’nin iş turizmi alanında taşıdığı önemi ortaya koyuyor. İTO’nun İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir başka fuar projesi daha var. Henüz görüşmeleri süren ve üzerinde çalışılan bu projede de 500 bin metrekarenin üzerinde bir fuar daha inşa edilecek.


İFM’de yılda ortalama 100 fuar yapılıyor 


Atatürk Havalimanı’nın hemen yanıbaşında bulunan İDTM kompleksi içerisinde; İstanbul Fuar Merkezi (İFM), İDTM İş Blokları, WOW Oteller, WOW Kongre Merkezi yer alıyor. 249 bin metrekarelik alanda kurulu İFM’de bugün 11 hall bulunuyor ve yılda ortalama 100 adet fuar organizasyonu yapılıyor. Havaalanı ve çevre yollara yakınlığı, metronun merkezin içinden geçmesi, çok geniş otopark alanlarının mevcudiyeti gibi nedenler İFM’yi cazip merkezlerden biri haline getiriyor. Öte yandan komplekste toplam 90 dönümlük bir araziye yayılan İDTM iş merkezi içinde 17 adet ofis katı olan 3 ayrı blok ve birbirine geçişleri bulunan 3 adet çarşı katından oluşuyor. Her blokta 43 dükkan, 115 ofis olmak üzere, İş Merkezinde toplam 130 dükkan, 346 ofis var.


Dünya Ticaret Merkezi Yeni Fuar projesinin ilk görselleri!



Dünya


Geri Dön