20 / 04 / 2024

İğneada’ya nükleer santral kurulması protesto edildi!

İğneada’ya nükleer santral kurulması protesto edildi!

Longoz ormanları ve yeşil doğasıyla ünlü İğneada’ya nükleer santral kurulması planı bölgenin belediyelerini harekete geçirdi. Trakyalı başkanlar Kırklareli’nde “Nükleer santrale hayır” sloganıyla bir araya geldi.



Trakya ’nın belediye başkanları, Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı İğneada Beldesi’nde kurulması planlanan nükleer santrale karşı tek yumruk oldu. İl, ilçe ve belediye başkanları dün Kırklareli’de bir araya geldi. Toplantıya ev sahipliği yapan Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, “Geleceğimizi ipotek altına almaya çalışanlara karşı demokratik direncimizi ifade etmek üzere burada toplandık. Başkanlar bir araya geldik” dedi.


‘NÜKLEER SANTRAL, SİYASET ÜSTÜ MESELE’


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralini Kırklareli’nin Demirköy İlçesi’ne bağlı longoz ormanları ve yeşil doğasıyla ünlü İğneada Beldesi’ne kurma planı sivil toplum örgütlerinin yanı sıra bölgenin belediyelerini harekete geçirdi. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nin yer aldığı Trakyalı belediye başkanları Kırklareli’nde “Nükleer santrale hayır” sloganıyla bir araya geldi. Mehmet Siyam Kesimoğlu, İğneda’ya nükleer santral kurulmasının siyaset üstü bir mesele olduğunu ve bu doğa harikasının korunması gerektiğine vurgu yaptı. Kesimoğlu şöyle dedi:


‘KANSERLE BOĞUŞMALARINA İZİN VERMEYİZ’


“Biz bugün geleceğimizi ipotek altına almaya çalışanlara karşı demokratik direncimizi ifade etmek üzere buradayız. Biz enerjiye karşı değiliz, böyle bir enerjiye karşıyız. Nükleer santral elektrik ihtiyacımızın sadece yüzde 5’ini karşılayacak ve bunun için doğayı katledeceğiz. Gelecek kuşakların yok olmasına veya kanserle boğuşmasına izin vermeyeceğiz.”Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise ülkenin cennet köşelerinden birine nükleer santral yapmaya çalışmanın garabet olduğunu belirterek, “Her ne pahasına olursa olsun her ne şartta olursa olsun Trakya’da, İğneada’da nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da nükleer santralinin kurulmaması için hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi. Toplantıda başkanlar tarafından yayınlanan ortak açıklamada şöyle denildi: “Bizler, hukuki zeminde var olan tüm gücümüzü kullanarak santrale karşı mücadele edeceğimizi, basın ve saygıdeğer halkımızın önünde yüksek sesle deklare ediyoruz.’’



Dünyanın en önemli üç ormanından biri!


KIRKLARELİ Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Nükleer Santralin kurulması düşünülen yerin dünyanın en önemli 3 longoz ormanlarından biri olduğunu ve 2007 yılında Milli Park olarak tescillendiğini hatırlattı. Mehmet Siyam Kesimoğlu şunları söyledi: “Longoz ormanları, Güney Amerika’da bulunan Amazon ve Afrika’da bulunan Kongo subasar ormanları ile birlikte, dünyanın en önemli üç subasar ormanından biridir. 3.155 hektar bir alanı kaplayan Longoz ormanları, 13.11.2007 tarihinde Milli Park olarak tescil edilmiştir. Bünyesinde, nadir görülen kuşları, balıkları, bitkileri barındıran ve çeşitli uluslararası sözleşmeler ile korunan türleri ihtiva etmesine; milli park ilan edilmesine karşın gerekli düzenlemeler yapılmamış, bölge kontrol ve koruma altına alınmamıştır.’’


Sözcü


Geri Dön