29 / 03 / 2024

İğneada'ya yapılacak nükleer santral tepki topladı!

İğneada'ya yapılacak nükleer santral tepki topladı!

Türkiye’nin 3’üncü nükleer santralının İstanbul'a 120 km mesafedeki cennet parçası İğneada’ya yapılacağı açıklaması, çevrecileri ayağa kaldırdı. Uzmanlar, “Korunan türler ve longozlar yok olur” uyarısında bulundu.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un, üçüncü nükleer santral için doğa harikası İğneada’yı işaret etmesi çevreciler arasında büyük infiale yol açtı. Bu bölgenin, tehlike altındaki 184 kuş türüne ev sahipliği yaptığına, Türkiye’deki memelilerin yüzde 57’sinin İğneada’da yaşadığına dikkat çeken çevrecilere göre, inşaatı ve nükleer santralın kendisi, tüm doğanın, longoz ormanlarının ve  korunması gereken türlerin son bulmasına neden olacak. 



Üçüncü nükleer santral İğneada bölgesine yapılacak!




DÜNYADAKİ 3 LONGOZDAN BİRİ

İğneada’ya yapılması planlanan nükleer santralın, dünyanın üç longoz ormanından birine sahip bölgeyi ciddi anlamda tahrip edeceği savunuluyor. Longozlar dünyada sadece Amazon, Afrika Kongo Havzası ve İğneada’da bulunuyor. Ayrıca, Bern Sözleşmesi ölçütlerine göre bölgede konaklayan veya yaşayan 184 kuş türü, koruma altına alınması gerekenler arasında.

 

İğneada Doğa Elçileri Grubu’ndan Yaşar Mersin, nükleer santralin yapılacağı alanın İstanbul’a kuş uçuşu 100 kilometre mesafede olduğuna dikkat çekerek, şu tepkiyi dile getirdi:


“BULGAR ‘OLUR’U DA LAZIM”

“Sadece buradaki canlı yaşam değil, nükleer santralla İstanbul da büyük bir risk altına girecek. Bulgaristan’la bir köyümüzün 500 metre sınırı var. Bu nedenle komşu ülke oluru da gerekiyor. Büyük bir habitat ve longoz ormanları var. Amazonlar’dan sonra en büyük miktarı teşkil eden 3 bin 515 hektar gibi bir alan. Türkiye’de bulunan 453 kuş çeşitliliğinden 258’i İğneada’da. Istrancalar Türkiye’nin kliması durumunda, Balkanlar’dan gelen hava budur. 670 çeşit bitki, 668 çeşit özel yabani hayvan türü var. Korunması gereken türlerin hepsi tehdit altına girecek. Tüm bu türler büyük bir canavarın tehdidi altında bulunuyor.”


ORMANLAR TAHRİP EDİLECEK

Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu da İğneada’daki longoz ormanlarında hâlâ yeni türlerin keşfedildiğini belirterek, “Yağmur ormanları nasıl değerli ve mevsimleri değiştirecek kadar önemliyse longozlar da Türkiye için bu kadar kıymetlidir” dedi. İğneada’nın çok hassas bir habitatı olduğunu dile getiren Bozoğlu, “Kuzey ormanları yok ediliyor, bir burası kalmıştı burası da yok ediliyor. Neden burası seçildi. Nükleer santral için elektrik iletim hatları da yapmaları gerekiyor. Bu hatlar ağ gibi ormanların içinde yayılacak. Bu da cennet ormanlarda ciddi tahribat yaratacak” görüşünü savundu.


Geri Dön