16 / 04 / 2024

Japonlar Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Türk ortak arıyor!

Japonlar Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Türk ortak arıyor!

Japon enerji şirketleri, Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Türk ortak arayışına girdi. Mersin'de inşa edilecek ilk nükleer santral için Rusya'yla anlaşan Türkiye, Sinop'taki yatırımda tercihini Japonya'dan yana kullanmıştı...



Japon enerji şirketleri, Sinop'ta yapılacak nükleer santral için Türk ortak arayışına girdi. Mersin'de inşa edilecek ilk nükleer santral için Rusya'yla anlaşan Türkiye, Sinop'taki yatırımda tercihini Japonya'dan yana kullanmıştı. Başbakan Erdoğan'ın Japonya ziyaretine katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop için teklif veren Japon enerji şirketi Taise'yle bir araya geldi. Bakan Yıldız, Taisei şirketinin özellikle güvenlik anlamında deneyimli olduğunu söyledi. Yıldız, Marmaray'a da imza atan Taisei'nin Başkan ve CEO'su Takashi Yamauchi'nin Sinop'taki projenin inşaat işlerinde Türk şirketlerle ortaklık kurmak amacında olduğunu ifade etti. Yıldız'ın verdiği bilgiye göre Taisei bazı firmalarla görüşmeye başlamış bile. 


BÜYÜK FIRSATLAR VAR 

Nükleer santralın inşaatı ve ekipman tedarikinde Türk firmaları için çok önemli fırsatlar olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "515 bin parçadan oluşan ve 22 milyar dolara mal olacak bir nükleer santralın yapımında 8 milyar dolara kadar olan kısmı Türk'ler yapacak. Bu da her iki nükleer santralda 16 milyar dolarlık bir yatırım fırsatı olduğu anlamına geliyor." 



Sabah Gazetesi 


Geri Dön