19 / 04 / 2024

İhsan Aydın: İMO'daki yarışı kim kazanacak?

İhsan Aydın: İMO'daki yarışı kim kazanacak?

Bursa'nın en aktif iki meslek odasından biri olan İnşaat Mühendisleri Odası Bura Şubesi'nde bugün olağan kongre başlıyor. Şehir Plancıları Odası ise kongresini ay başında yaptı ve yeni seçilen yönetim göreve dahi başladı.



Şüphesiz, gündemde yerel seçim daha önlere çıksa da bir kentimizin akademik meslek odalarında da kongre süreçleri yaşanıyor. 

Bursa'nın en aktif iki meslek odasından biri olan İnşaat Mühendisleri Odası Bura Şubesi'nde bugün olağan kongre başlıyor. 

Şehir Plancıları Odası ise kongresini ay başında yaptı ve yeni seçilen yönetim göreve dahi başladı. 

İki gün sürecek İMO kongresinde sağ ve sol kanadın adayları yarışacak. 

Geçmişten bu yana İMO'da iki kanadın tatlı rekabeti söz konusu. 

İMO çok uzunca bir süredir sağ görüşlü mühendislerce yönetiliyor. 

Sol kanadın 300 dolayındaki kemik oyu yönetimi ele geçirmeye yetmiyor. 

Necati Şahin'in CHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı nedeniyle istifasının ardından bu görevi geçici süreyle yürüten Basri Akyıldız'ın karşısına sol kanattan bu dönemde de bir isim rakip çıktı. 

CHP nin il eski başkanlarından Ertuğrul Akagündüz'ün solu temsilen Çağdaş Mühendisler Grubu adıyla katılacağı yarış için yarın üye önüne sandık konacak. 

İMO kongresinde Bursa ile birlikte üç il ve 9 temsilcilikten 3 bin 200 mühendis oy kullanacak. 

Dün İMO Bursa Şube Başkanı Akyıldız ile kongre öncesini konuştuk. 

İMO Çalışma Grubu adayı olarak bütün temsilcilikleri dolaştıklarını, yapı denetim şirketleri ve kamu kurumlarında çalışan mühendis arkadaşlarından kongre için destek istediklerini hatırlattı. 

Akyıldız, üyelere birlik ve beraberlik mesajları verdiklerini, hepsini demokratik haklarını kullanmak için kongreye çağırdıklarını aktardı. 

Akyıldız, hem mesleklerinin hem de kentin gelişimine katkı sunma adına geçmişte Oda'nın yakaladığı ivmenin aynen devam edeceği sözünü yineliyor. 

Akyıldız ayrıca, kongre sonrası TMMOB Yasası, Tip İmar Kanunu ve Müşavirlik Yasa Taslağı nın yanı sıra İş Güvenliği Yasası ndaki eksiklerin giderilmesine dönük çaba içine gireceklerinin de altını çiziyor. 

Akyıldız'ın listesine, daha önceki dönemlerde aday olmuş isimlerden Mehmet Atmaca'yı Genel Merkez delegesi yazacağını da öğrendik. 

Diğer yandan, sol cephenin adayı Akagündüz'ün listesinde de daha evvelki kongrelerde sağ kanada karşı rakip olmuş Gürkan Varlı'nın olduğu konuşuluyor. 

Bursa'nın bu en köklü ve kent uygulamalarına karşı sözünü budaktan esirgemeyen meslek odasında bu dönem de çetin bir yarış yaşanacak. 

Yarın sandığa gidecek inşaat mühendisleri kendilerini iki yıl süreyle yönetecek yönetimi seçecekler. 

Yerel seçim öncesi gerçekleşecek kongrede şüphesiz en zor durumda kalacak isim ise Oda'nın eski Başkanı Necati Şahin olacak. 

İçinden çıktığı gruba karşı sol kanadın aday çıkarması Şahini tercihte zorlayabilir. 

Şahin belki de yarınki oylamaya gelmeyerek bu durumu geçiştirebilir. 

Üye sayısı ve kent üzerindeki etkinliği bakımından İMO Bursa Şubesi'nin kongresi ve sonuçlarının yerel seçim süreci ve sonrasında da epeyce gündemi meşgul edeceğini söyleyebiliriz. 


Olay Bursa / İhsan Aydın


Geri Dön