26 / 04 / 2024

İkametgah muhtardan alınır mı?

İkametgah muhtardan alınır mı?

İkametgah, bir kimsenin yerleşme yeri olan konutları ifade ediyor. Peki, ikametgah belgesi nereden ve nasıl alınır? İkametgah muhtardan alınır mı? İkametgah internetten alınır mı?



İkametgah muhtardan alınır mı?

İkametgah, bir kimsenin yerleşme yeri olan konutları ifade ediyor. Hukuki bir terim ikametgah, kişilerin yaşadığı adresin yasal olarak gösterildiği belge olarak nitelendiriliyor.


Tüzel kişilerin ikametgahı, tüzüğünde aksine hüküm bulunmadıkça, işlem merkezinin bulunduğu yeri ifade ediyor. Yasa tarafından ikametgahın belirlenmesi ise örneğin kocanın ikametgahı aynı zamanda karının ve velayetleri altındaki çocukların, ikametgahının da olmasını ifade ediyor.


Peki, ikametgah nereden alınır? İkametgah muhtardan alınır mı?

İkametgah belgesi, hem muhtardan hem de Nüfus Müdürlüklerinden temin edilebiliyor. Ayrıca, ikametgah belgesi yalnız bağlı bulunulan ilçe Nüfüs Müdürlüğünden değil, tüm Türkiye'deki Nüfus Müdürlüklerinden ücret ödenmeden alınabiliyor.


İkametgah internetten alınır mı?

İkametgah belgesinin internetten alınması ile ilgili bir uygulama şuan bulunmuyor. Ancak, ikametgah belgesinin internet üzerinden e-devletten alınabilmesi için İçİşleri Bakanlığı birtakım çalışmalar yürütüyor.


Hazırlanan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Diğer İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı gereğince, artık nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi alımı için muhtara gitmeye gerek kalmayacak. 


Bu iki belge e-devlet sistemi üzerinden internet ortamından alınabilecek.


Muhtarlar nereye bağlıdır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön