26 / 04 / 2024

İki Design Group, Tanzanya'ya uydu kent yapıyor!

İki Design Group, Tanzanya'ya uydu kent yapıyor!

Vadi İstanbul, Fikir Tepe projesi, TEMA Park gibi ses getiren projelerin mimarı İki Design Group, Tanzanya'ya uydu kent yapıyor. bölgede konut, ofis, otel ve rezidans projesinin de bulunduğu bir karma projenin mimarlık işlerini yürütecek...



Vadi İstanbul, Fikir Tepe projesi, TEMA Park gibi ses getiren projelerin mimarı İki Design Group, Tanzanya'ya uydu kent yapıyor. Şirket, toplam 7 bin ünitelik uydu kent projesinin ardından bölgede konut, ofis, otel ve rezidans projesinin de bulunduğu bir karma projenin mimarlık işlerini de yapacak. 



Türkiye'de mimari açıdan son yıllarda önemli yapılar ortaya çıkıyor. Türk mimarlar yurtiçindeki projelerin yanı sıra yurtdışındaki projeleriyle de dikkat çekmeye, uluslararası arenada ödüler almaya başladılar. Geçmişte de bu durum böyleydi ancak son yıllarda alınan ödül sayısının artması mimari anlamda çıtanın giderek yükseldiğini gösteriyor. 



Bu alanda öne çıkan şirketlerden biri de İki Design Group. Şimdiye kadar yurt içi ve yurtdışında çok sayıda projeye imza atan İki Design Group, İstanbul'da Spine Tower, Emaar Square, Tema Park, Vadi İstanbul gibi büyük ölçekli projeleri üstlendi. Bu projeler ile dikkat çeken şirket, Tanzanya'dan bir uydu kent projesinin mimari çalışmalarını da almış. 


Design Group Kurucu Ortağı Murat Kader, Tanzanya'nın TOKI'si olarak faaliyet gösteren National House Corporation'ın yaklaşık birkaç yıl önce Türkiye'deki kentsel dönüşüm faaliyetlerini araştırıp kendilerini bulduklarını ve uydu kent projesini üstlenmelerini istediğini söylüyor. 



İKİ ETAP TAMAMLANDI 


Toplam 2.5 milyar dolarlık yatırımla kurulacak olan 3 etaplı Safari City projesinin ilk iki etabını tamamladıklarını belirten Kader, "Proje dörtte biri Kenya sınırında, dörtte üçü Tanzanya'da olan Auruja bölgesinde Klimanjero'nun eteklerinde yer alıyor. Toplam 7 bin üniteden oluşan uydu kentte otelden kamu binalarına, okullardan sosyal tesislere kadar her türlü yapı bulunuyor. Proje, bölgenin yerlilerine ve bu bölgede yaşayan yabancılara pazarlanıyor" tliyor. 

Bölgenin safari turizminde gelişmesi ile dikkat çektiğini belirten Kader, yine aynı bölgede yer alan başkent Daresselam'da bin 100 konut, ofis, otel ve rezidanstan oluşan bir karma projeyi daha aldıklarını söylüyor. Aynı bölgede 2014 yılının mart ayında bin 200 dönümlük alanda yapılması planlanan resort otel ve villa projesinin ihalesine de katılacaklarını belirten Kader yurtdışında yapüklan çalışmaları da şöyle özetliyor: "Rusya Osetya'da stad yapıyoruz. Azerbeycan'da Gümrük Bakanlığı'na bir eğitim kampüsü, Bakü'de 5 yıldızlı bir otel projesi yapıyoruz. Rusya'da Chelny'de bir şehir tasarlıyoruz. Türkiye'nin kuzeyindeki ülkelerin daha hızlı gelişeceğini düşünüyoruz ve o bölgelerde planlanan yeni projelerle ilgileniyoruz." 



ÖDÜLLÜ PROJELER 


Eylül ayı sonunda Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde dört farklı projesiyle altı ödül alan İki Design Group, bu kez Libya'da projelendirilen Bingazi Tatvveer AVM ile Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde "Afrika'nın En İyi Alışveriş Merkezi Mimarisi" ödülü kazandı. 



Emaar Square, Vadi İstanbul, Eclips, Spine Tower gibi büyük projelere imza atan, Murat Kader ve Sema Eser Özsaruhan'ın sahip olduğu mimarlık şirketi, 24 Eylül'de yapılan Avrupa Gayrimenkul Ödülleri töreninde Societa Ofis projesiyle Ofis Mimarisi kategorisinde ödül aldı. Ayrıca Emaar Square projesiyle Karma Kullanım İç Mimari, Yüksek Yapı Mimarisi ve Konut İç Mimari kategorilerinde, Vadistanbul projesiyle Yaşam Yerleşkesi Gelişimi kategorisinde ve Rusya'da tasarlanan Vladikavkaz Stadyumu projesiyle de Kamu Hizmet Yapısı Mimarisi kategorisinde de ödüle layık görüldü. 



24 Ekim'de Dubai'de gerçekleştirilen Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri töreninde Libya'da yapuğı projesiyle ödül aldı. Dubai 'The Royal Ballroom, The One&Only Royal Mirage'Yla gerçekleştirilen törende, Libya'nın en büyük kentlerinde biri olan Bingazi'de projelendirilen Tatvveer Alışveriş Merkezi, kenti sahil şeridiyle yeniden bütünleştirirken, aynı zamanda kıyı alanlarının kamusal kullanımlarla zenginleşmesine katkı sağlıyor. Şehrin tarihi liman alanında adeta karaya demirlemiş bir gemi gibi yükselen projenin, şehir ekonomisini de canlandırması bekleniyor. 


Bingazi Tatvveer, kendini içe kapatan ve çevresinden izole eden alışıldık alışveriş mimarisi anlayışının ötesine geçerek, açık ve kapalı mekânlarını ziyaretçilerin kolay kullanabileceği biçimde tasarlandı. Bu yılın şirketleri için proje ve ödül bakımından son derece verimli ve yoğun bir yıl olduğuna işaret eden Murat Kader şunları söylüyor: 


"Son olarak Avrupa Gayrimenkul Ödülleri'nde  Adana  Sheraton Oteli'nin de En İyi Otel Mimarisi kategorisinde ödül aldığını öğrendik. Uzun bir süre emek verdiğiniz projelerin prestijli uluslararası ödüllere layık görülmesi son derece sevindirici. Bu durumun aynı zamanda öğretici olduğunu da düşünüyorum. İşlevsel, yararlı ve kültürel verileri aktarabilen projelere imza attığınızda karşılığını da mutlaka alıyorsunuz."  



EKONOMİST


Geri Dön