25 / 04 / 2024

İkizdere için acele kamulaştırma kararı!

İkizdere için acele kamulaştırma kararı!

Rize’de İyidere Lojistik Limanı İnşaatı’nda kullanılması amacıyla İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Kalkandere Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından bölgenin kamulaştırma kararı yayınlandı.



Rize’de İyidere Lojistik Limanı İnşaatı’nda kullanılması amacıyla İşkencedere Vadisi’nde yapılmak istenen taş ocağına karşı yöre halkının mücadelesi sürüyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Leyla Kılıç'ın haberine göre; İkizderelilerin direniş bölgesi ‘acil kamulaştırma’ çerçevesinde yıkılmak isteniyor. 

Kalkandere Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınan kamulaştırma kararında şu ifadelere yer verildi:

“Acele kamulaştırmaya ilişkin şartların oluşturulduğunun anlaşılması ile verilen ara karar üzerine bilirkişilerce yapılan keşif sonucunda mahkemeye ibraz edilen raporların esaslara ve bilimsel niteliklere uygun olduğu anlaşılmış, bu doğrultuda acele kamulaştırılma bedeli olarak belirlenen Rize ili, İkizdere İlçesi Cevizlik Köy dahilinde bulunan 101 ada 460 parsel nolu taşınmazın acele kamulaştırma bedeli 763 bin 850 TL’nin davacı kurum tarafından 20 Ağustos 2021 tarihinde Ziraat Bankası İkizdere şubesinde depo edildiği anlaşıldı. İstinaf yolu kapalı olmak üzere taşınmazın tamamına el konulmasına karar verildi.”

İkizdere için acele kamulaştırma kararı!

"KARARI DANIŞTAY’A TAŞIYACAĞIZ"

Kararla ilgili açıklamalarda bulunan avukat Yakup Okumuşoğlu, “Verilen acele el koyma kararı hukuka uygun olan bir yöntem değil. Mülkiyet hakkının ihlali anlamına gelen bir yöntem. Acele kamulaştırma ve el koyma için acele hali getiren bir durumun var olması lazım. Acelelik hali de savaş, sıkıyönetim gibi olağanüstü hallerde kamunun ihtiyacına yönelik devreye sokulur. Bu gücü bir taş ocağı projesi için yol çalışması için kullanıyorlar. Dolayısıyla verilen karar hukuka uygun değil” diye konuştu. 

Jandarmanın arazi sahiplerini arayarak Cuma günü yıkım yapılacağının haberini vermesiyle ilgili olarak da Okumuşoğlu, “Acele el koymaya ilişkin olarak Kalkanderede dava açmışlar ve mahkeme el koyma kararı vermiş. Ancak bu karar mülkiyet değişikliğini içermez. Söz konusu alana girme hakkını elde edebilirler ama mülkiyet hakkı hala vatandaştadır. Çünkü arkasından tescil ve iptal davası açılabilir. Gelip kararın hemen sonrasında yıkım yapılamaz. Oranın tahliyesini isteyebilirler. Bu da jandarma aracılığıyla ‘buradan çıkın biz burayı yıkacağız’ demekle olmaz. Mahkemeye başvurup tahliye davası açmak durumundalar. Biz de bu hukuksuzluklar için ivedilikle idari yargıya başvuracağız” ifadelerini kullandı. 

Acele kamulaştırma kararının iptal edilmesi amacıyla Danıştay’a başvuru yapacaklarına vurgu yapan Okumuşoğlu, “Türkiye’de istisnai bir karar olması gereken ‘acele kamulaştırma kararı’ genel geçer hale getirilmeye çalışılıyor. Ne kadar kamu görünse de bu kararlar firmalar için alınıyor” diye konuştu.

Taşucu Limanı'nın özelleştirme ihalesi yapıldı!

Kuzey Marmara Otoyolu projesi için acele kamulaştırma kararı!


Geri Dön