16 / 04 / 2024

Ilısu Barajı 2014 yılında bitirilecek!

Ilısu Barajı 2014 yılında bitirilecek!

Geçen hafta İstanbul-İzmir Otoyolu"nun teslim tarihini 2 yıl öne çeken Erdoğan bir pazarlık da Ilısu için yaptı. Erdoğan müteahhitlerden 2016 olarak öngörülen barajın bitiş tarihi için 2014 sözü aldı



Geçen hafta İstanbul ile  İzmir  arasını 3.5 saate indirecek olan 11 milyar liralık Gebze-Orhangazi-İzmir otoyolunun temel atma töreninde, projenin teslim süresini pazarlıkla 7 yıldan 5 yıla indiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bir pazarlık da dün Ilısu Barajı için yaptı. Erdoğan barajın yapımını da 2 yıl erkene çekti. Erdoğan, Mardin"in Dargeçit ilçesine 25 kilometre uzaklıkta 2006 yılında temeli atılan Ilısu Barajı altında kalacak köylüler için  TOKİ  tarafından yaptırılan 48 konutun anahtar teslim törenine katıldı. Erdoğan, tören sonunda kendisiyle hatıra fotoğrafı çektiren barajın yapım müteahhitlerinden Nurol firması sahibi Nurettin çarmıklı ve Cengiz İnşaat"ın sahibi Mehmet Cengiz ile pazarlığa girişti.

EMRİ ALDIK BAşžBAKAN"IM

Nurettin çarmıklı"ya dönen Erdoğan œIlısu Baraj projesinin tamamlanması için hedeflenen tarih 2016. Bu bana çok uzun bir süre geldi. Bu benim milletime yakışmaz. Biz çok daha kısa zamanda bunu bitirmemiz lazım. Onun için Ilısu Barajı ile alakalı olarak şimdi Nurettin Bey"e soruyorum ve diyorum ki; bunu ne kadar daha biz şöyle geri çekeriz, ne kadar daha kısa zamanda bunu bitiririz dedi. Bunun üzerine çarmıklı œBaşbakan"ım bu bizim için bir emirdir, dediğiniz tarihte bitirmeye çalışacağız şeklinde konuştu. Cengiz İnşaat"ın sahibi Mehmet Cengiz ise œBiz emri aldık Başbakan"ım, Allah nasip ederse 2014 yılında teslim edeceğiz diye konuştu. Firma temsilcilerinin 2014 sonu için tarih vermeleri üzerine Erdoğan œşžöyle yapalım 2014"ün ilk yarısında en geç bitmek üzere olsun. Ilısu"nun inşallah 2014 yılının ilk yarısında kazasız belasız tamamlanmasını diliyorum şeklinde konuştu. Erdoğan konuşmasının sonunda 2014 tarihini halka da sorarak onay aldı.

DENİZE NAZIR İLçE OLACAK

 Ilısu köyüne yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Erdoğan, œBurası denize nazır bir Ilısu olacak. Hasankeyf denize nazır bir ilçe haline gelecek. Ben size hayal anlatmıyorum. Zamanla yarışıyoruz diye konuştu. Daha sonra yapımı tamamlanan konutlardan 10"unun hak sahibini eşleri ile sahneye davet eden Erdoğan, anahtarları kadınlara teslim etti. Törene çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım Bakanı Mehdi Eker, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, AK Parti Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu da katıldı.    

Ilısu"da oyun oynandı

Başbakan Erdoğan konutların anahtar teslim töreninde yaptığı konuşmada œIlısu Barajı, Hasankeyf"in yok edilmesine değil, tam tersine kurtarılıp, gelecek nesillere kazandırılmasına vesile olmuştur. Bu barajın yapımına engel olmak için pek çok oyun oynandı dedi.

Sigarayı da eski anahtarı da aldı

TOKİ tarafından yaptırılan 48 konutun anahtar teslim töreninde ilginç diyaloglar yaşandı. Erdoğan anahtar teslim ettiği bir kadına ˜Evi beğendin mi" diye sorunca, Türkçe bilmeyen kadın Kürtçe, ˜Kabul ettim" deyince Erdoğan"da anahtarı kadına verirken, ˜Anahtarı veziri dahiliyeye veriyorum" dedi. Anahtarı teslim almaya gelen 85 yaşındaki Yusuf çelik"in cebindeki sigara paketini gören Başbakan Erdoğan sigara paketini alarak kendisinden bırakması için söz vermesini istedi. Erdoğan, yaşlı adama, œYengem sağ mı diye sordu. çelik de eşinin öldüğünü söyleyince Erdoğan œZaten biz şimdi evlilik çeyizi gibi ev veriyoruz. Ev hazır, fırın da var. Bir hanım yok. dedi. Erdoğan, yeni evin anahtarını teslim ettiği bir aileden ise evlerinin eski anahtarını alarak, œBu eski, al size yeni anahtar diyerek yeni anahtarını verdi.

TOKİ"YE TEşžEKKÜR

Başbakan Erdoğan Ilısu köylüsü için yaptırılan 48 evi yapan TOKİ"ye teşekkür ederken, œBarajdan etkilenen yerleşim yerlerinin yeniden inşası konusunda bizzat TOKİ tarafından yapılan çalışmaları takip ediyorum dedi. Erdoğan, projeden etkilenen vatandaşlar   için seralar inşa edildiğini ve   3 bin 100 adet badem fidanı dikildiğini de söyledi.
Star/şžEYHMUS çAKAN

 


Geri Dön