20 / 04 / 2024

İlk kez ev kredisi alacaklara öneriler!

İlk kez ev kredisi alacaklara öneriler!

Nakit parası olmayan ama ev almak isteyenler bankaların sunduğu kredileri kullanıyor. Peki ilk kez kredi çekecek olanlar neleri bilmeli ve nelere dikkat etmeli? İşte o haber...



Nakti olmayan ama ev almak isteyen birçok vatandaş bankaların sunduğu kredileri kullanıyor. Peki ilk kez kredi çekecekler nelere dikkat etmeli? İşte kredi çekecek olanlar için öneriler...

Kredi çekmek için kriterler

Hürriyet'te yer alan habere göre, bankalardan kredi çekebilmek için öncelikle belgelenebilir gelir, üç ay önce başlayıp hala devam etmekte olan sigorta ve bankaların kriteri arasında bulunan kredi notunun ise yüksek olması olması gerekiyor. Kredi notu,  0 ile 1900 arasındaki bir puanı oluşturuyor. Puan ne kadar yüksek olursa kredi alma ihtimali o kadar yüksek oluyor.

Nelere dikkat edilmeli?

Küçük taksitlerle ödenme imkanı olsa bile kredide ihtiyaçtan fazlası alınmamalı. Borca uygulanacak faiz nedeniyle çok yüksek tutar ödememek için detaylı araştırma yapılmalı. 

Kredi hesaplaması yapılmalı

Çekilecek konut kredisi için hesaplama yapılmalı. Çekilmek istenen kredi tutarı ve vadesine göre yapılacak hesaplamanın sonucunda tüm bankalara ait faiz oranlarını ve bu faiz oranına göre yapılmış olan aylık ödeme tutarı ve toplam ödeme tutarı belirlenmeli.

Ek masraflara dikkat

Faiz oranının yanında dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise dosya masrafı. Dosya masrafı tutarı, toplam tutarı etkileyeceğinden kredi seçiminde kredi dosya masrafının ne kadar olduğuna dikkat edilmeli. Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise banka komisyonu, kefil sayısı, kredilendirme oranı ve yıllık maliyet oranı.

Ödeme şekli seçilebiliyor

Konut kredisi gibi yüksek tutarlı ve uzun vadeli kredilerde, artan faizli, azalan faizli, artan taksitli, azalan taksitli, ara ödemeli gibi seçenekler seçilebiliyor. 

Sözleşmeye dikkat

Konut kredisi başvurusu yapıldıktan ve onaylandıktan sonra kredi sözleşmesini imzalamadan önce sözleşme mutlaka okunmalı. Sözleşmede yer alan maddeler dikkatlice incelenmeli. İleride bir daha kredi alma ihtimali nedeniyle ödemeler düzenli olarak yapılmalı. 


Geri Dön