26 / 04 / 2024

İlk toplu konuttu, tek seçmenli mahalle oldu!

İlk toplu konuttu, tek seçmenli mahalle oldu!

Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olarak 75 yıl önce Alman mimar Paul Bonatz tarafından hayata geçirilen Ankara'nın tarihi semtleri arasında yer alan Namık Kemal Mahallesi'nde sadece bir seçmenin bulunduğu açıklandı. 



Cumhuriyet tarihinin ilk toplu konut projesi olarak 75 yıl önce hayata geçirilen Ankara'nın tarihi semtlerinden Namık Kemal Mahallesi'nde sadece bir seçmen bulunduğu belirlendi. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre 31 Mart 2019'da yapılacak Mahalli İdareler Seçimiyle ilgili hazırlıklar devam ederken Çankaya 1. İlçe Seçim Kurulu, Seçim Bilişim Sisteminde (SEÇSİS) yapılan inceleme sonucu, Kızılay Güvenpark arkasındaki Namık Kemal Mahallesi'nde bir seçmen olduğunu tespit edildi. 

İlk toplu konuttu, tek seçmenli mahalle oldu!

İlçe Seçim Kurulu, bunun üzerine, Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK), tek seçmenli mahallede muhtar ve ihtiyar heyeti seçimlerinin yapılıp yapılamayacağı konusunda görüş istedi. Talep üzerine konuyu inceleyen YSK, ilgili mevzuat hükümlerine göre bir mahallede seçim yapılabilmesi için seçilme yeterliliğine sahip en az 9 kişinin olması gerektiğine işaret etti.

Seçimlerin yapılamayacağı anlaşılan bu mahallede, sandık kurulu oluşturulamayacağına da karar veren Kurul, mahalledeki seçmenin, başka bir mahallede oy kullanmasının sağlanması için seçim sandıklarının birleştirilmesiyle ilgili konunun, ilçe seçim kurulunca karara bağlanmasına hükmetti.


İlk toplu konuttu, tek seçmenli mahalle oldu!

Cumhuriyet'in ilk toplu konut projesiydi

Namık Kemal Mahallesi'nde Adalet Bakanlığı ek binası, Çankaya Kaymakamlığı, Namık Kemal İlköğretim Okulu, Çankaya Sağlık Grup Başkanlığı, Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi kurumlar bulunuyor.

"Ankara Saraçoğlu Mahallesi" veya "Devlet Mahallesi" olarak da bilinen mahalle, Ankara'nın Cumhuriyet devrinin kamu eliyle yapılan ilk toplu konut projesi olarak tarihteki yerini aldı. Bu özelliği nedeniyle birinci derece kentsel SİT alanı ilan edilen alandaki eski eser olarak tescillenen konutlar şu anda boş bulunuyor.


Geri Dön