24 / 04 / 2024

İller Bankası binası yıkılacak mı?

İller Bankası binası yıkılacak mı?

Mimarlık örgütleri, yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalan Ulus'taki Cumhuriyet Dönemi kültür mirası İller Bankası Binası için kaygı duyduklarını belirterek, herkesi İller Bankası'na sahip çıkmaya çağırdı.



Ankara Ulus'ta Gençlik Parkı'nın hemen karşısında, 1935-1937 yılları arasında tamamlanan, 1.Derece Kültür varlığı olarak koruma altına alınan, Mimar Seyfi Arkan'ın eseri İller Bankası binası boşaltıldı. Hemen yanına yapılan cami nedeniyle tescili kaldırılarak yıkımı gündeme gelen Cumhuriyet'in erken dönem modern mimarlık eseri iller Bankası Binası, son çalışanlarının da taşınması ile sessizliğe büründü. Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi ve Mimarlar Deneği 1927 tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada İller Bankası'nın korunması için kamuoyunu çağrı yapıldı. 


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, İller Bankası'nın hem mimari, hem tarihsel olarak korunması gerektiğine dikkat çekerek, "Bu yapıya kıyılması mimarlık tarihine, mimarlık ortamına ve değerlerimize vahim bir saldırı olacaktır. İller Bankası gelecek kuşaklara aktarılmalıdır" dedi. Candan, boşaltılan binanın yanındaki caminin Kurban Bayramı'nda açılması için hazırlık yapıldığı duyumunu aldıklarını ve bu nedenle endişeli olduklarını belirtti. 




Aydınlık


Geri Dön