27 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?

 İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?

İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkım tartışmaları devam ediyor. Peki İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?



İzmir'de tartışmalara sebep olan Büyükşehir Belediye sarayının geleceğiyle alakalı tartışmalar tekrar gündeme geldi. Ege’de SonSöz’de yer alan habere göre;  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, Büyükşehir Belediye Sarayı için Yüksek Kurul kararı verildiğini ve 2022 senesi içinde yıkılacağını duyurmasından sonra Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nden yazılı açıklama geldiği belirtildi. Soyer’in yapmış olduğu açıklamada 'karar verildi' ifadesinin aksine, Yüksek Kurul'un binayla ilgili konuyu gündemine Ocak ayında alacağı ve bu kararın Şubat ayı içerisinde çıkacağına dikkat çekildi.

 İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?

İzmir depremi sonrasında zarar görmesi sebebi ile tahliye edilen ve deprem sonrası yapılan olağanüstü meclis toplantısında oybirliği ile verilen kararla yıkılacağı ilan edilen İzmir Büyükşehir Belediye Sarayı'na ilişkin tartışmalar sürüyor.

Muhalefet Meclis üyeleri, olağanüstü Meclis toplantısında binanın yıkılması isteğine evet oyu vermişti. Fakat yaşanan felaketin bitmesiyle evet oyunu değiştirip, detaylı incelenmesi gerektiğini söylediler. Mimarlar Odası İzmir Şubesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na konutun yıkılmaması için başvuru da bulundu. Fakat Koruma Kurulu, geçtiğimiz günlerde başvuruyla ilgili kararının olumsuz olduğunu belirterek, “Taşınmaz kültür varlığı niteliklerini taşımadığı için tescil edilmesine gerek olmadığı” kararını verdi.

Kararında "kullanım açısından güçlendirilmesinin mümkün görülmediği ve deprem performansının can güvenliği şartlarını sağlayabilecek düzeyde olmadığı tespit edilen taşınmaza ilişkin gerekli can ve mal güvenliğinin ilgili Belediyesince alınması gerekli” ifadelerini kullandı. Koruma kurulu kararının sonrasında Mimarlar Odası İzmir Şubesi üst kurula başvuru yaparken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer üst kurulunda Koruma Kurulu ile aynı kararı yaptığını ve 2022 senesi başlarında Büyükşehir Belediye Sarayı'nın yıkım kararını bildirdi. Soyer'in açıklamalarından sonra ise Mimarlar Odası İzmir Şubesi yaptığı yazılı açıklamada üst kurulun henüz konunun gündemlerinde olmadığını belirtti.

 İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ HİZMET BİNASI GÜNDEMDE

6 Aralık’ta üst kurulun Büyükşehir binasında inceleme yaptığını bildirilen yazıda, Yüksek Kurul'un ocak ayı itibari ile konuyu gündeme alacağını söylerken, “İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası hem İzmir’in kent belleği hem de Modern Mimarlık Mirası açısından çok önemli bir yapıdır. Kentin en önemli kamusal alanlarından biri olan Konak Meydanında yerel yönetimin temsili olarak düşündüğümüz binanın korunması ile ilgili İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğüne Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından başvuruda bulunulmuştur. Koruma Bölge Kurulunun yapıya ilişkin 19.10.2021 tarih ve 12908 sayılı “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescil edilmesinin uygun olmadığı” yönündeki talihsiz kararı ile ilgili, Koruma Yüksek Kuruluna itirazda bulunulmuştur. Yüksek kurul itirazı değerlendirmeden önce yapıyı yerinde incelemek üzere görevlendirdiği iki uzman 6 Aralık 2021 tarihinde yapı ve çevresini yerinde incelemişlerdir. Yüksek Kurul tarafından Ocak ayı içerisinde gündeme alınacak olan konu, değerlendirildikten sonra alınacak kararın iletilmesinin Şubat ayı içinde olacağı tahmin edilmektedir" şeklinde açıklama yaptı

 İzmir Büyükşehir Belediye binası yıkılacak mı?

YENİ ÇAĞIN MODERN MİMARİ ÖRNEĞİ

Metinde,  Danışma Kurulu vurgulanırken şu ifadelere yer verildi:

"Yüksek kurulun yapı hakkında vereceği karar her şekilde beklenmelidir. Mimarlar Odası İzmir Şubesinin yapının korunması yönündeki açıklamaları üzerine, Mimarlar Odası İzmir Şubesini temsilen hiç kimsenin davet edilmediği 16 kişilik Danışma Kuruluna bina hakkındaki görüşleri sorulmuştur. Danışma Kurulu ikinci toplantısında Belediye Hizmet Binasını; Konak Meydanını oluşturan tüm yapılar çevre elemanları ile birlikte kent kimliğini ve hafızasının sürekliliğine olan katkısı, mekânsal kurgusu ile Meydan ve Kemeraltı Çarşısı tarihi dokusu ile bütünleşen modern mimarlık yapısının yerel yönetim temsil işlevinin devam etmesi açısından önemli olduğu belirtilmiştir. Kurulun bir sonraki toplantısını 8 Ocak 2022 tarihinde yapacağı bilinmektedir. Konak Meydanın İzmir Körfezine açılan kıyı kesiminde inşa edilen yapının mimari projesi çağının Modern Mimari örneğidir. Yapı Konak Meydanı üzerindeki konumu ile kamusal alanın “Asli” öğesidir. Özgün ve tarihsel kimliği ile kentin merkezinde inşa edilerek simgesel değerde Konak Meydanında ki “yeri” ile İzmir kentinin kimliğini temsil etmektedir. Kente dair kararlar alınırken Büyükşehir Belediyesinin yerel unsurları dinlememesi anlaşılır değilken, kendi oluşturduğu Danışma Kurulunun kararını dahi beklemeden yaptığı açıklamaları anlamakta zorlanıyoruz. Yüksek Kurula yaptığımız itirazın sonuçlanmasının beklenmesi gerektiğini önemle hatırlatıyor, Büyükşehir Belediye Başkanımızı, tarafından kurulmuş olan ve pek çok mimar meslektaşımızın da bulunduğu Danışma Kurulunun kararına saygı göstermeye davet ediyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yıkılacak mı?

İzmir’in depremselliği haritalandırılıyor!


Geri Dön