26 / 04 / 2024

İzmir Büyükşehir Belediye binası tartışma yarattı!

İzmir Büyükşehir Belediye binası tartışma yarattı!

Geçtiğimiz sene 30 Ekim'de meydana gelen 6,9 deprem sonrasında hasar alan İzmir Büyükşehir Belediye binasının akıbeti tartışma yarattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer binanın yıkılmasını isterken  Mimarlar Odası İzmir Şubesi binanın güçlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.



1982 yılında açılan  İzmir  Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası, 30 Ekim 2020'de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremde büyük hasara uğradı. Sözcü'den Gökmen Ulu'nun haberine göre; depremin ardından yapılan teknik incelemeler sonucu binanın az – orta hasarlı olduğu belirlendi ve güçlendirilerek kullanılması önerildi. Bina tamamen tahliye edildi hizmet birimleri başta Kültürpark'taki holler olmak üzere Egemenlik Evi, Oğuzlar Ek Hizmet Binası, itfaiye ve zabıta dairelerinin alanlarına taşındı.

SOYER BİNANIN YIKILMASINI İSTİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ana hizmet binasının akıbeti hakkında, 27 Kasım 2021 günü yaptığı açıklamada, güçlendirmeyi tercih etmediğini açıkladı. Soyer, “Belediye ana hizmet binasını yıkıp, yerine Hükümet Konağı ile bütünleşen sembolik bir başkanlık ve meclis binası yaparak, kalan alanı Atatürk (Konak) Meydanı'na katacağız” açıklamasında bulundu.

MESLEK ODALARI GÜÇLENDİRİLEREK KULLANILMASINI İSTİYOR

Soyer'in bu düşüncesi meslek odaları ile görüş ayrılığına sebep oldu. Mimarlar Odası İzmir Şubesi, binanın hem kent belleği, hem de modern mimarlık mirası konusunda önemli bir yapı olduğunu, yıkılmaması, güçlendirilerek kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini dile getirdi.  Oda yönetimi bu bağlamda İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü'ne başvuru yaptı. Kurul, 30 Ağustos 2021 tarihinde yapının yerinde tespit çalışması yapılması, ilgili belgelerinden idareden talep edilmesi ve süreç bitinceye kadar binada herhangi bir fiziki inşai faaliyette gerçekleştirmemesine karar verdi. Karar İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi'ne de tebliğ edildi.

İzmir Büyükşehir Belediye binası tartışma yarattı!

ODALARDAN BELEDİYEYE TEPKİ

Önceki gün, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın söz konusu binanın yıkımı ve sonrası hakkında çalışmalar gerçekleştirmek üzere 16 kişilik bir danışma kurulu oluşturduğunu dile getirdi. 

Mimarlar Odası bu yapılanmaya tepki gösterdi. Odadan yapılan yazılı açıklamada, “Kurul tarafından yapılan ön değerlendirmede olan konuya ilişkin tespit çalışmalarının sonuçlanacağı zamana kadar yapıda herhangi bir inşaat faaliyetinin yapılmaması gerektiği bildirilmişken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıkım senaryolarını da konuşmak için bir kurul oluşturmasını çok talihsiz bir karar olarak değerlendiriyoruz. Bu kurulda olduğu açıklanan isimlerin çoğu, mesleki anlamda kendilerini kanıtlamış ve takdir ettiğimiz isimlerdir. Ancak, süreç hakkında yeterli bilgilendirme yapılmadan böyle bir kurulun oluşturulma nedeni tarafımızca anlaşılamamıştır. Yıkım kararı çıkmadan yıkım sonrasını konuşmak süreci meşrulaştırmaya çalışmak demektir” denildi.

İzmir Büyükşehir Belediye binası tartışma yarattı!

MESLEK ODALARINDAN DIŞLANMA ELEŞTİRİSİ

Açıklamada, oluşturulan danışma kuruluna meslek odalarının davet edilmemesi de eleştirilerek şu açıklamalarda bulundu:

"*Konuyu yakından takip eden ve kamusal alan mücadelelerinde aldığı başarılarla kente katkı koyan Mimarlar Odası ve TMMOB Bileşenlerinin bu kurula davet edilmemesinin de İzmir gibi demokratik değerleri ile öne çıkan bir kentin yerel yönetim anlayışı ile bağdaşmadığını düşünüyoruz.

*Çok renkli ve çok sesli olmak şiarıyla yola çıkan bir anlayışın geldiği noktanın bu anlamda çok derin çelişkiler içerdiğini düşünüyoruz. Açıklanan danışma kurulunda Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin yürüttüğü daha önceki mücadelelere katkı koyan değerli isimler bulunmaktadır. Bu hassasiyete sahip kişilerin, bu süreçte yapının korunmasına dönük gerekli önem ve duyarlılığı göstereceklerini umuyoruz."

İzmir Büyükşehir Belediye binasının akıbeti TBMM'de!


Geri Dön