16 / 04 / 2024

İller Bankası faiz oranlarını düşürdü!

İller Bankası faiz oranlarını düşürdü!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İller Bankası A.Ş. (İLBANK), belediyelere verdiği kredilerde faiz oranları ile danışmanlık ve denetim hizmet giderlerinde indirime gitti.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili kuruluşu olan İller Bankası A.Ş. (İLBANK), belediyelere verdiği kredilerde faiz oranları ile danışmanlık ve denetim hizmet giderlerinde indirime gitti. Yönetim Kurulu kararı ile yapılan bu değişiklikler sonrasında belediyelerin yatırımlarını daha uygun koşullarda finanse etmesi mümkün olabilecek.


1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yerel yönetimlere tahsis edilecek kredilerde faiz oranları altyapı kredilerinde %7, üstyapı ve diğer altyapı kredilerinde %9, malzeme ve araç gereç alımı ve kamulaştırma kredilerinde %11 olarak uygulanacak.


İller Bankasından yapılan açıklamada, bundan sonra maksimum vadesi 36 ay olan malzeme ve araç-gereç alımı, kamulaştırma kredileri ile ihbar ve kıdem tazminatı kredilerinin 48 ay vade ile kullandırılabileceği ifade edildi. Böylece belediyelerin bu alanlarda daha uzun vadeli borçlanmalarının  önü açılmış olacak.


Yetkililer belediyelere sağlanan kredilerde danışmanlık ve denetim hizmeti giderlerinde de önceki oranların düşürüldüğünü ifade ettiler. Yeni düzenlemede izleme yolu ile yapılan denetim ve malzeme alımı ile kamulaştırma denetiminde %4 olan oran %1 olarak uygulanacak. Buna göre izleme yoluyla yapılan denetim hizmetlerinde %75’lik bir indirim sağlanmış olacak. Müşterek denetim yoluyla yapılan denetimlerde bu oran %2 iken, tam kontrollük şeklindeki yapı denetimlerinde ise %3 olarak uygulanacak.



Geri Dön