23 / 04 / 2024

İmar affından nasıl faydalanılır?

İmar affından nasıl faydalanılır?

İmar barışında mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınırken, yapılara yapı kayıt belgesi veriliyor. Peki, imar affından nasıl faydalanılır?



İmar affı kapsamında, imar mevzuatına aykırı yapı sahipleri ile devlet barışıyor. Bu uygulama ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınırken, yapılara yapı kayıt belgesi veriliyor. Malikler belgeyi kullanım amacına uygun olarak kullanabiliyor. 

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili 3194 sayılı Kanun uyarınca alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Belge alındıktan sonra yapı ruhsatı alıp da yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. 

Peki, imar affından nasıl yararlanılır?

Yapı Kayıt Belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için veriliyor. Bu tarihten sonra yapılan yapılar için belge alınamıyor.

Yapı Kayıt Belgesi için müracaatın 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor.

Yapı Kayıt Belgesi için müracaatı e-devlet üzerinden veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlardan yapılıyor. 

Başvuru yapıldıktan sonra Yapı Kayıt Belgesi bedeli ödeniyor. Bu bedel, yapının bulunduğu arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar imar barışından yararlanamıyor. İmar barışı kapsamında alınan yapı kayıt belgesi, yapı yıkılana kadar geçerli oluyor.

İmar affı yönetmeliği 2018!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön