26 / 04 / 2024

Tarım arazisi vasfından nasıl çıkarılır?

Tarım arazisi vasfından nasıl çıkarılır?

Tapu belgesinde tarım arazisi olarak kayıtlı taşınmaz malın tapudaki vasfının değiştirilmesi için ne yapılması gerekli? Tarım arazisi vasfından nasıl çıkarılır? İşte tapuda yapılacak vasıf değişikliği işlemleri...



Tarım arazisi vasfından nasıl çıkarılır?

Tapu belgesi üzerinde yapılacak vasıf değiştirme işlemi "cins değişikliği" kapsamında yapılıyor. Örneğin tapuda tarım arazisi olarak kayıtlı malın tapudaki vasfının değiştirilmesi için cins değişikliği için tapu müdürlüğüne başvuruda bulunulması gerekiyor.


Ancak, her istenilen durumlarda vasıf değişkliği yapılmıyor. Tapudaki cinsin değiştirilebilmesi için, gerçekte de ilgili taşınmaz mal üzerinde değişikliğin meydana gelmiş olması gerekiyor.


Örneğin gayrimenkulünüzün bağ, bahçe, tarla vasıflarından birine sahip olduğunu düşünelim. Bu gayrimenkulünüzün 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması ve yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması halinde; tapuda vasıf değişikliği yapılabiliyor. Aksi halde tapuda cins değişikliği işleminin yapılması söz konusu olmuyor.


Tarım arazisi vasıf değişikliği..

Yukarıda da belirttiğimiz gibi tarım arazisi vasfı taşıyan gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde öncelikle "arsa" niteliğini kazanmış olması gerekiyor.


1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda "tarım arazisi" olan vasıf "arsa"ya dönüşebiliyor. 


Tapuda cins değişikliği için gerekenler..

- İşleme konu olan gayrimenkulün tapu senedi,

- İşleme konu olan gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Gayrimenkulün yapısız iken yapılı hale gelmesinin istendiği durumda; gayrimenkulün cins değişikliği işlemi için yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye veya Valilik'ten alınması gereken yazı.

- Gayrimenkul sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Tarım arazisi vasfının değiştirilmesi için işlemler belediye, kadastro müdürlüğü ve tapu sicil müdürlüklerinde yapılıyor.


Köyde arsaların satışı!


Geri Dön