18 / 04 / 2024

İmar barışı mağdurları yetkililere seslendi!

İmar barışı mağdurları yetkililere seslendi!

İmar Barışı düzenlenmesi kapsamında 81 ilde başlatılan denetimler sonucu, mevzuata aykırı başvurular hakkında belge iptalleri ve yıkımlarla ilgili çalışmalar başladı.



Kensel dönüşüm projelerini hızlandıran Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara uygun olmayan yapılar için denetimlerini artırdı. Yapılan denetimlerin ardından yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışından yararlanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. 

Aydınlık Gazetesi'nde yer alan habere göre; imar barışı ile devlet ve vatandaş uzlaşırken, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınıyor. İmar barışı sürecinde, başvuru sahipleri yapı kayıt belgesi alıyor.

İmar barışı mağdurları yetkililere seslendi!

İmar barışı iptal olanlar ne yapmalı?

İmar barışının gündeme gelmesiyle beraber yapı kayıt belgesinin alınması için çok sayıda başvuru geldi. Ancak işin esasında yapı kayıt belgesinin verilemeyeceği, imar barışından yararlanamayacak yapılar bulunmaktadır ve 3194 sayılı kanunun geçici 16. Maddesinde bu yapılarak tek tek belirtildi. İmar barışı kapsamına alınmayan yapılar için yapı kayıt belgesine başvurulduğunda, yapı kayıt bedelinin süresinde ödenmesi durumunda, yapı kayıt belgesi başvuru sahiplerine veriliyor, ancak ardından yapılan denetimler sonucunda yapı kayıt belgesi verilmesi işleminde kanuna uygun olmadığı belirlenen taşınmazların yapı kayıt belgeleri iptal edildi. 

İmar barışı mağdurları yetkililere seslendi!

Mağdurlara ne olacak?

Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişinin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını kontrol etmesi ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu belirlemesi durumunda idare mahkemesinde iptal davası açması planlanıyor. Bu davada idari yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor.

İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Vatandaşlar sorunun bir an önce giderilmesini talep ediyor. İşte yapı kayıt belgesi mağdurlarından talepleri:

''Sayın Cumhurbaşkanım ve devlet yetkilileri;
Kendi tarlamıza 04.11.2020 Tarım Kanunu'ndan önce barınak yaptık. Bilemedik, uyarılmadık... Yaptığımız masraf milli servet. Buralarda tarım yapıyoruz. Evimizde mahsulumuzu bekletiyor, dinleniyor, ibadet ediyoruz. Evimiz yıkılırsa buralar harabe haline gelir. Tarıma ve devletimize küseriz. İmar barışına benzer bir çözüm bulunursa bizler de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız. Çok zor durumdayız. Kolaylaştırıp zorlaştırmayın. Acil yardımlarınızı bekliyoruz. Selamlar...

CEMİL USLU-ANKARA
Kendi tapulu yerimize ev yaptık. İki yıl sonra yapı kayıt belgemi veren kurum iptal etti. Şimdi mühürleme, para cezası, yıkım kararı geldi. Mahkeme kapılarıyla karşı karşıya kaldık. Çoluk-çocuk perişan olduk, gidecek yerimiz yok. Yapı Kayıt Mağdurları platformu olarak sizlere teşekkür ederiz.

MERDAN TAHSİN
Merhaba İlker Bey, biz de imar barışı mağduruyuz. Köyümüzde tapulu yerimize ev yaptık. İki yıl sonra yapı kayıt belgemiz iptal edildi. Süreç o kadar can yakıcı ki, önce belediye ceza kesiyor, yıkım kararı çıkıyor, arkasından iki kere mahkemede yargılanıyoruz, tarım il müdürlüğü gelip ceza kesiyor, SGK gelip ceza kesiyor... Bu nasıl iştir? Biz nasıl bir tuzağın içine düşürüldük. Cumhuriyet tarihinde böyle bir zulüm yaşanmış mıdır daha önceden, sanmıyorum. Önce insanlara izin ver, parasını al, iki yıl sonra uyduya bak iptal et... Neden başvuru esnasında bakılmadı? Bunun vebali çok ağır olur, yetkililer bu sorunu acil çözmeli...

UFUK ÇAKIR
Merhaba,
Biz de maalesef ucube bir düzenleme için imar barışı mağduruyuz. Tarlamızda, tapulu yerimize barınak depo tipinde 82 metrekare yapı yaptık. İki yıl sonra yapı kayıt belgemiz iptal edildi. Daha önce biz yetkilere sorduk, “Eski barakamız yapımız var 1960 senesinden, biz onu yenilemek için 2017 yılında başladık ama bitiremedik, başvurabilir miyiz” dedik. “Tabiî isteyen herkes başvurabilir” denildi. Aynı durumda komşularımız gerek görmediler, başvurmadılar. Onların şimdi hem paraları ceplerinde kaldı hem yerleri. Ne yıkım kararı ne ceza yok. Biz yaratıkların en şereflisi insanlara yapılanları asla unutmayacağız.

Yetkililer bu sorunu acil çözmeli... İlginiz için teşekkür ederiz.

MUSTAFA ÇAKAR-EREMİT
Yapı kayıt belgesi iptal olan bir mağdurum. Tapulu bahçeme konteynır koydum ve gölgelik yaptım. Elektrik bağlatmak için yapı kayıt belgesi almam gerektiğini söylediler. Yapı kayıt belgesi aldım, belediye ceza yazdı, mahkemeye verildim.''

İmar barışı mağdurlarına müjde! 

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!


Geri Dön