19 / 04 / 2024

İmar barışı tebliğinde değişiklik!

İmar barışı tebliğinde değişiklik!

31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilen Yapı Kayıt Belgesi için başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar kabul edilecek. İmar barışına yeni düzenlemeler yapıldı. 



31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için verilen Yapı Kayıt Belgesi için başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar kabul edilecek. Yapı Kayıt Belgesi bedelinin 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. İmar barışına ilişkin tebliğde değişiklik yapıldı. İşte merak edilenler.. 

20 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslarda Değişiklik Yapılmasına Dair Usul ve Esaslar Tebliği ("Tebliğ") ile kamuoyunda İmar Barışı olarak adlandırılan uygulamayla ilgili özellikle ticari gayrimenkuller için birtakım soru işaretleri ve başvuruların önünü tıkayan engeller ortadan kaldırıldı.

1-) Yapı Kayıt Bedelinin Hesaplanmasına Dair Açıklamalar
Tebliğ ile birlikte yapı kullanma iznine göre tek bağımsız bölüm olarak kullanılan alışveriş merkezi, hastane, otel, fabrika, imalathane gibi yapılardaki aykırılıklarda, yapı yaklaşık maliyet bedeli, artık tüm binanın yapı inşaat alanı üzerinden değil, aykırılıktan dolayı meydana gelen alan üzerinden hesaplanacak. Aykırılık neticesinde herhangi bir alan kazanılmamış veya kazanılan alan 1000 m2 ve altında ise yapı yaklaşık maliyet bedeli 1000 m2'den hesaplanacak. Böylece, alışveriş merkezi gibi inşaat alanı fazla olan binalarda, ufak aykırılıklar için tüm binanın alanı üzerinden ücret ödenmesinin önüne geçilmiş oldu.

Bunun yanı sıra, arsa emlak vergi değerinin hesaplanma yöntemine ilişkin net düzenleme de geldi. Yeni düzenlemeye göre, arsa emlak vergi değeri hesaplanırken:

1-) Hazineye ve belediyelere ait taşınmazlar üzerinde inşa edilmiş yapılar için yapının oturum alanına karşılık gelen arsa payı üzerinden,
2-) Parsel üzerinde birden fazla yapı bulunması durumunda, sadece yapı kayıt belgesi müracaatında bulunulan yapıya isabet eden arsa payı üzerinden,
3-) Hisseli taşınmazlarda, yapı malikine ait hisse oranı üzerinden hesaplama yapılacak.

2-) Binaların Birim Maliyet Değerlerine İlişkin Açıklamalar
Tebliğ ile, enerji santralleri, istinat duvarı gibi bina niteliğinde olmayan yapılar ve iskele benzeri deniz yapıları için birim maliyetler de belirlendi.

Yapı yaklaşık maliyeti kat adedine göre belirlenen binalar açısından bodrum katların da kat olarak değerlendirilerek bu hesaba dâhil edileceği açıklığa kavuşturuldu.

3-) Her Bir Bağımsız Bölüm İçin Ayrı Yapı Kayıt Belgesi Düzenleme İmkanı Getirildi
Önceden her bir yapı için tek yapı kayıt belgesi düzenlenmekteydi. Artık yapı kullanma izni bulunan yapılarda, ruhsata aykırılık hangi bağımsız bölümlerde yapılmış ise o bağımsız bölümler için ayrı ayrı yapı kayıt belgeleri düzenlenebilecek.


Geri Dön