26 / 04 / 2024

İmar barışına 9 milyon kişi başvurdu!

İmar barışına 9 milyon kişi başvurdu!

İmar barışının, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları ilgilendirdiğini hatırlatan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 9 milyon vatandaşın başvuru yaptığını açıkladı. Kurum, vatandaşların 8 milyar 300 milyon liralık ödeme yaptığını söyledi.



TBMM Genel Kurulunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı bütçelerinin görüşmeleri devam ediyor. 

Akşam Gazetesi'nde yer alan habere göre, Milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Kurum, imar barışı uygulaması kapsamında bu zamana kadar yaklaşık 9 milyon vatandaşın başvuru yaptığını açıkladı.

8 milyar 300 milyon liralık ödeme

31 Aralık 2018 tarihi itibarıyla bu sürecin tamamlanacağını; şimdiye kadar vatandaşların yaklaşık 8 milyar 300 milyon lira ödeme yaptığını söyleyen Bakan Kurum, "Bu barıştan 13 milyon vatandaşımızın faydalanmasını bekliyoruz. Bu barış, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları ilgilendiriyor. Hem çevre ve şehircilik il müdürlüğümüz hem de Bakanlığımızın ilgili teftiş kurulu başkanlığı sahada, yaylalarımızda, ilçelerimizde, belediyelerimizde yapılan kaçak yapılara ilişkin de her türlü takibi, tespiti yapmaktadır. Bunların da süreç içerisinde hepsinin yıkılacağını ifade etmek isterim." dedi.

TOKİ'nin, tek başına plan yapma yetkisinin olmadığını vurgulayan Bakan Kurum, TOKİ'nin, toplu konut alanlarında ve kendi mülkiyeti olan alanlarda plan teklifi yapabildiğini; bu plan teklifinin de Cumhurbaşkanının talimatları çerçevesinde bakanlık veya ilgili büyükşehir belediyesi tarafından onaylandığını ifade etti.

Yeni yerleşim alanları 4-5 katı geçmeyecek

Yeni yerleşim alanlarında 4-5 katı geçmeyeceğini söyleyen Kurum, kentsel dönüşüm alanlarında mevcut imar yapılaşmasını geçmeyecek şekilde, tarihe, kültüre, siluete uygun projeler geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.

İmar barışına 8,5 milyon başvuru geldi!


Geri Dön