19 / 04 / 2024

İmar barışına başvurular 270 bine ulaştı!

İmar barışına başvurular 270 bine ulaştı!

İmar barışında ilk 4 günde yapılan başvuru sayısı 270 bine ulaştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar barışından sonra yasaya aykırı olarak yapı inşa edenler için 1 yıl hapis cezası verileceğini açıkladı....



Türkiye’nin imara aykırı yapı sorununu çözmek için hükümetin başlattığı imar barışına ilgi çığ gibi büyüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İmar Barışı düzenlemesi kapsamında Yapı Kayıt Belgesi almak için e-Devlet üzerinden başvuran yapı sahibi sayısının ilk dört günde 270 bine ulaştığını belirtti.

Star Gazetesi'nde yer alan habere göre, Bakanlıkça uygulamaya konulan ve son dönemde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği İmar Barışı düzenlemesinde başvuruların 8 Haziran itibarıyla e-Devlet üzerinden alınmaya başladığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “İlk tahmin ettiğimiz rakamları yakaladık, çünkü tespitlerimiz doğruydu. 26,5 milyona yakın bağımsız birim var, imara aykırılık, mülkiyet ve başka sorunları olan bina sayısı da 15 milyona yakın. İlk üç günde uygulamaya başvuran vatandaşların sayısı dikkat çekici noktaya ulaştı. Belediyelerle, devletle kavgalı olmaktan bıkmış vatandaş. Bütün bunları sona erdirecek yasa geldi ve müthiş bir memnuniyet var. İnternet ve il müdürlüklerine binlerce vatandaş geliyor. 3-4 gün oldu ve 270 bin bağımsız birim devletle barışmak için girişim yapmış durumda” diye konuştu.

HAPİS CEZASI VAR

NTV yayınında imar barışının kaçak yapılara yol açacağı yönündeki eleştirilerine de cevap veren Bakan Özhaseki, “Yapan, yaptıran, göz yuman en az 1 sene hapis yatacak” dedi. 

Özhaseki “Acaba bu gelen şey kötü yapılaşmanın önünü açar mı, hızlandırır mı diye düşünülüyor. Hayır bu olmaz. Bunun teminatı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği karardır. Eskiden çok uygulanmamış ama vatandaş Yargıtay’a müracaat etmiş, ‘hükmü erteleme için’ ama Yargıtay kabul etmemiş, yatmak zorundasın demiş. Yapan, yaptıran, göz yuman en az 1 sene hapis yatacak” dedi.

BAŞVURU BÜROSU AÇANLARA DİKKAT

Özhaseki, vatandaşlara söz konusu başvurulara ilişkin, “Büro açarak, yönlendirmek isteyenlere vatandaşlarımız itibar etmesinler. Kendileri isterlerse doğrudan internet ortamında sisteme girebilir, il müdürlüklerimize gidebilir, ilçelerde de tapu müdürlüklerimize giderek, oradan yardım alabilirler” dedi.


 


Geri Dön