16 / 04 / 2024

İmar barışında başvurular 3 ay daha uzatılmalı!

İmar barışında başvurular 3 ay daha uzatılmalı!

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, İmar Barışının son başvuru tarihinin yaklaşması üzerine ''Bakanlar kurulu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz" diye konuştu.



Haziran ayında yürürlüğe giren Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar sonrasında başvurular 9 milyonu geçti. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

''3 ay daha ertelenmesini bekliyoruz''

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre Özelmacıklı, "31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar İmar Barışından faydalanabiliyor. Yapı kayıt belgesi bedelinin ödenmesi ve başvurular için son tarih 31 Aralık 2018 tarihi olarak belirlenmişti. Şimdi ise son günlere kalan başvurular da bedellerinin toplanmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle süre uzatımına ihtiyaç duyuluyor. Bakanlar kurulu kararı ile başvurunun en az üç ay daha ertelenmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

''Zamlı tutar geçerli olacak''

İmar barışı kapsamında ödemeyi yetiştiremeyenler için zamlı tutarın geçerli olacağını söyleyen Özelmacıklı, "Ocak ayında zaten arsa emlak vergisi birim değerinde artış gerçekleşmiş olacak. Cadde ve sokak rayiç değerleri, 2019 yılında yeniden değerleme oranın yarısı nispetinde yani yüzde 11 bin 865 artacak. İmar barışı başvurusunu yetiştiremeyenler için sürenin uzatılması ödemeyi bir miktar artıracaktır lakin hak kaybını ortadan kaldırır. 31 Aralık tarihine kadar zaten başvuru yapıp ödemesini yapanlar bu zamdan etkilenmeyeceklerdir" diye konuştu. 

"Taksit hala bir ihtiyaç"

Ödemelerde taksitlendirmenin önemli bir ihtiyaç olduğunun altını çizen Özelmacıklı, "İmar Barışında Yapı Kayıt Belgesi bedeline her malik kendi bağımsız bölümünün kullanım durumuna göre eşit olarak katılmak zorunda. Çünkü iskansız yapılarda Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamı ödenmeden Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmiyor. Lakin sahada görüyoruz ki binadaki maliklerden bazıları ödeme yapmayınca işlemler yapılamıyor ve tıkanıyor. Her ne kadar ödemeyen maliklerden talep etme hakkı olsa da kimse başkası adına bu bedeli ödemek istemiyor. O zaman çözüm bunu taksitlendirmek ve ödenmesini kolaylaştırmak olmalı'' dedi.

İmar barışında süre uzatma sinyali!

İmar barışı kapsamı genişletildi!


Geri Dön