19 / 04 / 2024

İmar barışının sağlayacağı faydalar neler?

İmar barışının sağlayacağı faydalar neler?

İmar barışı ile imar ve ruhsat problemi olan yapılar kayıt altına alınıyor. Peki kentsel dönüşüme ciddi bir kaynak yaratan İmar barışının sağlayacağı faydalar neler?



Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; İmar ve ruhsat problemi olan yapıları kayıt altına alırken kentsel dönüşüme ciddi bir kaynak yaratan İmar Barışı, İstanbul Boğazı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı gibi kentlerin ortak mirası olarak kabul edilen bölgeleri de koruyor.


13 milyon binayı kayıt altına alması hedeflenen İmar Barışı, tüm vatandaşları ilgilendiren bir uygulama. İmar ve ruhsat problemi olan yapıları kayıt altına alırken kentsel dönüşüme ciddi bir kaynak sağlayan düzenleme İstanbul Boğazı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı gibi kentlerin ortak mirası olarak kabul edilen bölgeleri de koruyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı imar barışına ilişkin vatandaşa yol gösterecek kitapçık hazırladı. Kitapçıkta imar barışının neden yapıldığı, elde edilen gelirin nasıl kullanılacağı, yapı kayıt belgesi bedelinin nasıl hesaplanacağı, imar barışından hangi yapıların yararlanacağı gibi akıllardaki soru işaretlerini giderecek cevaplar yer aldı..


BAKANLIK SORULARI CEVAPLADI

İMAR BARIŞI NEDİR?

İmar mevzuatına veya ruhsatına aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların sorunlarının çözülmesidir. Hedef vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak.

İMAR BARIŞINA NEDEN İHTİYAÇ DUYULDU?

Türkiye'de imara aykırı yapıların yüzde 50'inin üzerinde olduğu bilinmekte. Bu da yaklaşık olarak 13 milyon bağımsız birime tekabül etmektedir. Bu yapılarda daha çok dar gelirli vatandaşlar oturmaktadır. Yapılardaki mevcut aykırılıkların çoğunluğu 1950-2000 yılları arasındaki yapılaşmalardan kaynaklanmaktadır. Vatandaş ile belediyeler arasında ortaya çıkan imardan kaynaklı sorunlar mahkemelerde altından kalkılamayacak kadar dosyaların birikmesine yol açmaktadır. Ayrıca belediyeler imara aykırı yapılarla ilgili olarak yıkım işlemini birçok sebepten dolayı gerçekleştirememektedir. Vatandaşlar bu ihtilaflardan dolayı oturdukları evlerine su, elektrik ve doğalgaz bağlatamamakta ya da kaçak kullanım yapmaktadır. Konut ve işyerleri ekonomik olarak bir değer ifade etmemektedir. Fabrika ve konut yapıları ticari piyasalarda ipotek veya teminat olarak gösterilememektedir..

İMAR BARIŞININ SAĞLAYACAĞI FAYDALAR NELERDİR?

İmar barışından faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğalgaz bağlanabilecek. Yapı kayıt belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikler alacak. İmar Kanunu'na göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek. Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecek..

 

İMAR BARIŞINDAN HANGİ YAPILAR FAYDALANACAK?

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar imar barışı kapsamındadır. Sadece Boğaziçi Sahil Şeridi ve öngörüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımada'nın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan'da belirlenen yerler bu kapsam dışındadır. Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemez..


İMAR BARIŞI KAPSAMINDA KAT MÜLKİYETİNE GEÇİŞ OLACAK MI?

Yapı kayı belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvakafat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. Yani kat mülkiyetinin kurulması için maliklerin tamamının anlaşması ve imar planında yol, yeşil alan, park gibi alanların terk edilmesi gerekiyor. Bu durumda daha önce yapı kayıt belgesi olarak ödenen bedel kadar bir bedel daha ödenecek. Bu işlemlerin sonucunda kat mülkiyetine geçen yapıların alım ve satım işlemleri yasallık kazanacak ve arsa vasfından alınan emlak vergisi, yapı vasfından alınmaya başlanacağından vergi kayıpları önlenecek. Kat irtifakı ve kat mülkiyeti kurulduğu için bina; teminat, ipotek veya her türlü bankacılık işlemlerinde değerlendirmeye alınabilecek..

HAZİNE TAŞINMAZI ÜZERİNDEKİ YAPILARIN DURUMU NE OLACAK?

Hazine taşınmazı üzerindeki yapılara da yapı kayıt belgesi verilebilecek. Hazine taşınmazı üzerindeki yapı sahipleri yapı kayıt belgesi aldıktan sonra yapının bulunduğu arsayı satın almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığına müracaat edebilecek ve yıllardır kullandıkları arsalarını rayiç bedel üzerinden satın alabilecek..


BEYAN ÇOK ÖNEMLI

MÜRACAATLAR NASIL YAPILACAK?

Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacak.Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacak. Başvurular edevlet sistemi üzerinden takip edilecek. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri bu konuda vatandaşa her türlü bilgi ve destekte bulunacak..

SON TARİH NEDİR?

Başvurular başladı. 31 Ekim 2018 tarihine kadar sürecek..


YAPI KAYIT BEDELİ NASIL HESAPLANACAK?

Yapı kayıt belgesi başvuru bedeli arsa, emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olacak şekilde hesaplanacak.
 

SON ÖDEME TARİHİ NEDİR?

Yapı kayıt belgesi en son 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek. Gerek görülmesi halinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu'nca bir yıla kadar uzatılabilecek..

ELDE EDİLEN GELİR NEREDE KULLANILACAK?

Yapı kayıt belgelerinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde faizsiz kredi sağlanacak..

YAPI KAYIT BELGESİ ALAN YAPI YENİLENEBİLECEK Mİ?

Yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli olacak. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacak ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamayacak ve müktesep ulaştırmayacak..
 


Geri Dön