19 / 04 / 2024

İmar barışının sağlayacağı 4 önemli fayda!

İmar barışının sağlayacağı 4 önemli fayda!

İmar barışı ile imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle birlikte vatandaşların imar sorunlarının çözülmesi hedefleniyor. Peki, imar barışının sağlayacağı faydalar neler?



İmar barışı; vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykrı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılması ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatıldı. 

13 milyon yapının kayıt altına alınması hedeflenen imar barışı ile imar sorunları çözülecek. 31 Aralık 2017 yarihinden önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için imar barışına başvuru yapılabiliyor. 

Yoğun ilgi gösterilen imar barışında süre uzatımı yapıldı. Yapı kayıt belgesi başvuru süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı, 31 Aralık 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan karar kapsamında imar barışı başvurularının 15 Haziran 2019 tarihine kadar yapılabileceği ifade edildi. Aynı karar kapsamında imar barışı başvuru bedellerinin ödenmesi için de son tarih 30 Haziran olarak açıklandı. 

İmar barışı kapsamında kat mülkiyetine geçiş olacak mı?

İskan alınamadığından kat mülkiyeti kurulamayan yapılarda yapı kayıt belgesi alındıktan sonra aşağıdaki koşullarla cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek.

Yapı kayıt belgesi alındıktan sonra maliklerin tümünün muvafakat etmeleri ve varsa umumi hizmete ayrılan yerlere denk gelen alanların terk edilmesi şartıyla, yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın, tapuda bu yapıyla ilgili cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilecek. 

İmar barışının sağlayacağı 4 önemli fayda;

1-) İmar barışında faydalanan ve yapı kayıt belgesi alan yapılara elektrik, su ve doğal gaz bağlanabilecek.

2-) Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son bulacak. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alacaklar.

3-) İmar Kanununa göre alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen para cezaları iptal edilecek.

4-) Yapı kayıt sahipleri kendi mülklerini ekonomik bir değer olarak gösterebilecekler. 


Yapı kayıt belgesi ödemeleri 30 Haziran'da son bulacak!

İmar barışı 2019 hesaplaması nasıl yapılır?

10 soruda yapı kayıt belgesi müracaatı!

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön