26 / 04 / 2024

İmar durumu belgesi kaç yıl geçerli?

İmar durumu belgesi kaç yıl geçerli?

İmar durumu, genel olarak parselin imar mevzuatına göre yapılaşma hakkını gösteren resmi belgeye deniyor. Peki bağlı olunan belediyeden talep edilebilen imar durumu belgesi kaç yıl geçerli?



İmar durumu belgesi kaç yıl geçerli?

İmar durumu, genel olarak parselin imar mevzuatına göre yapılaşma hakkını gösteren resmi belgeye deniyor. Yapılaşmanın ana hususlarını gösterir nitelikte bir belge olan imar durumu belgesi, belediye tarafından hazırlanıp veriliyor. 


Bu belge de; yapılaşma özellikleri belirtilen parselde yapılabilecek yapıya ilişkin olarak parselin imar planı kapsamında olup olmadığı, varsa imar plan ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak tespit edilen kat adedi, bina yüksekliği, bina derinliği, ön bahçe, arka bahçe ve yan bahçe mesafeleri, çatı meyili, bina cephesi gibi hususlar rakam ve kroki ile gösteriliyor. 


Ayrıca parselin yapılanma hakkı ile ilgili olarak başka mevzuatlar yönünden kısıtlılığı olması halinde bu kısıtlılık ve alınması gereken izinlerin belirtildiği ve hazırlanacak projeler açısından esas alınıyor. Peki, imar durumu kaç yıl geçerli?


İmar durum belgesinin geçerlilik süresi, her hangi bir plan tadilatı olmaması halinde 1 yıldır. 1 yıl içinde imar durum belgesine binaen yapı ruhsatı verilmemesi halinde, yeniden imar durum belgesi düzenlenmesi gerekir. 


İmar durumunun belge olarak alınmak istenmesi halinde belediye tarafından belli miktarlarda harç talep ediliyor. 2014 yılında uygulanacak ücret tarifeleri kapsamında, imar durum belgesi ücreti şu şekilde yer alıyor.


İmar durumu belge ücreti (ilk Müracatta her bir belge için)

- 0-1000 m2 arası adet 35 TL

- 1000 m2 den büyükse adet 55 TL


İmar harçlarından muafiyet!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön