28 / 03 / 2024

İmar düzenlemeleri ve belediye ihalelerine sıkı denetim!

İmar düzenlemeleri ve belediye ihalelerine sıkı denetim!

Belediyelerin şeffaflığı için düğmeye basıldı. AK Parti, Belediyelerin imar ve ihale toplantılarının sanal ortamda canlı yayımlanmasını gündeme getirdi..



AK Parti, son dönemde ortaya çıkan imar ve ihale yolsuzluklarından da hareketle önemli bir çalışma yaptı. Belediyelerin şeffaflaştırılması için imar ve ihalelere ilişkin toplantıların sanal ortamda canlı yayımlanmasını gündeme getirdi.

AK Parti'nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne uyum düzenlemelerini hazırlamak için oluşturduğu 5 komisyonun yaptıkları çalışmaları değerlendirmek üzere oluşturulan üst komisyon ise geçtiğimiz gün toplandı. Başkanlar toplantıda yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi aktardı. Yerel yönetimlerle ilgili çalışmaları yürüten komisyon kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği toplantıda bu çalışmalar bir kez daha masaya yatırılıp düzenlemeler netleştirilecek. 2019 yılında uygulanmaya başlanacak.

AKÇELİ İŞLERE DENETİM


Komisyona verilen bilgiye göre, büyükşehir belediyeleri ile ilgili yasada değişiklik yapılacak. İmar, bütçe, ihale gibi faaliyetler daha sıkı denetlenenecek. Denetime ilişkin mekanizmalar oluşturulacak. Mevcut denetim mekanizmalarının çoğaltılması, ara kademeler eklenmesi de gündemde. Özellikle bir kalemde trilyonlarca lira rant yaratan imar düzenlemeleri, trilyonlarca liralık ihalelerin sıkı bir denetime alınması planlanıyor.

İNTERNETTE YAYIN 


Belediyelerin şeffaflaşması, 'dijital şeffaflık' ile hayata geçirilecek. Sisteme göre imar kararlarının alındığı toplantılar ile belediye ihalelerinin kamuya açık yapılması istenecek. Toplantıların internet ortamında canlı yayımlanması, isteyenin takibine açık olması planlanıyor.

AYRI BAŞKANLAR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istediğine göre Büyükşehir belediye başkanı ile belediye meclisi başkanı aynı kişi olmayacak. 

GENEL SEKRETERLİK


Büyükşehirlerde işlemlerin daha hızlı ve iyi yürümesi için nüfusa göre sekreterlik sayısının artırılması da düşünülüyor. 

 


Geri Dön