19 / 04 / 2024

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun!

İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi  ile inşası biten yapılar üzerindeki inşaat ve tahribatların belediyelerce denetim yapılması planlanıyor. 



İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile inşası biten yapılar üzerindeki inşaat ve tahribatların belediyelerce denetimi düzenlenecek.

GENEL GEREKÇE 

03.05.1985 tarih ve 3194 Sayılı İmar Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin amacı yapıların sadece yapım aşamasında değil, sonrasında da denetlenmesini sağlamaktır. Ülkemizde yapılar Yapı Denetim Kanunu uyarınca, yapım aşamasında denetlenmektedir. Ancak yapıların yapılması sonrasında da yapılar çeşitli afetlerle ya da risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu kapsamda yapıların güvenirliği ve sağlamlığı tartışmaya konu olmakta ve risk arz eden yapılar pek çok felakete yol açmaktadır. Bu durumun önlenmesi için yapıların periyodik aralıklarla uzman bir ekip tarafından denetiminin sağlanması ve risk öyküsünün her bir yapı için düzenli olarak çıkarılması şarttır. Yapılacak periyodik denetimlerle birlikte yapıların sahip olduğu riskler daha iyi görülecektir. İmar Kanununa göre yapının cephesinde yapılan usulsüz değişikliklere yaptırımlar uygulanmaktadır. Ancak  İzmir  depreminde de gündeme gelmiş olan alandan tasarruf etmek için kesilen kiriş ve kolonlara ilişkin herhangi bir denetim bulunmamaktadır. Her ne kadar konut ve deprem sigortaları mevcutsa da bu araçlar mevcut rizikoyu ölçmemektedir. Yapı denetim sisteminde mevcut olan sorunlar ve esneklikler, yapı denetim sisteminin sıkılaştırılmasını gerektirmektedir. Mevcutta yürütülen denetim sisteminin özel firmalarca yapılıyor olması kamu yararı yerine şirketlerin kar elde etmeyi ön plana koymasına neden olmaktadır. Bu tecrübeden hareketle denetimleri gerçekleştirecek ekiplerin belediyelerde oluşturulması düşünülmüştür. Jeolog, mimar ve inşaat mühendislerinden oluşacak bir ekibin belediyeler tarafından istihdam edilerek göreve gelmesi denetimi sıkılaştıracaktır. Yerel yönetimlerin yetkilerinin arttırılması yapıların dayanıklılıklarını tespit edilmesi hususunda çok önemlidir. Merkezi bir denetimle yerelin öncül ve özgü meseleleri görülmemekte ve genel geçer bir şekilde işleyiş devam etmektedir. Bu kapsamda yapının bağlı bulunduğu belediye ihtiyaçları daha kolay tespit edebilecektir. 

MADDE GEREKÇELERİ 

MADDE 1- Yapıların denetlenmesi, yapıların inşasının bitmesi sonrasında da devam etmelidir. Ancak bu kapsamda yapılarda gerçekleştirilen tahribat ve inşaatların risk arz edip etmediği gerçekçi bir şekilde tespit edilebilecektir. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir. 
MADDE 3- Yürütme maddesidir. 

İMAR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 03.05.1985 tarih ve 3194 Sayılı İmar Kanuna aşağıdaki madde 
“EK MADDE 10 - İl sınırları içinde bulunan tüm yapıların taşıyıcı sistemleri, yük taşıyan bölümleri ve ilgili mevzuata uygun olup olmadığı 2 yılda bir bağlı bulunulan belediye tarafından oluşturulacak ekiplerce periyodik olarak denetlenir. İlgili belediye önceden gün ve saati haber vermek kaydıyla re'sen denetimi gerçekleştirir. 
Denetimlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere 3.7.2005 tarih ve 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 10.7.2004 tarih ve 5217 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu çerçevesinde norm ve kadro kısıtlarına bağlı kalınmaksızın Belediyelerce denetimleri gerçekleştirecek personel için mimar, jeoloji mühendisi ve inşaat mühendisi kadro ve pozisyonları ihdas edilir. Denetimler için oluşturulacak söz konusu pozisyonlarda istihdam edilen personelin ücret ve diğer sosyal hak ve ödemeleri Belediye Meclisleri tarafından belirlenir. Söz konusu denetim ekiplerinin çalışma ve hazırlayacakları raporların usul ve esasları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanacak bir yönetmelikle belirlenir. Yapılan denetimler ve tespitlerin işlenmesi için yapı kimlik belgesi oluşturulur. İşbu belge, yapıların risk durumunu, afet öyküsünü ve ilgili tespitleri içerir.” 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.


Geri Dön