29 / 03 / 2024

İmar kirliliğine neden olma suçu cezası!

İmar kirliliğine neden olma suçu cezası!

Yapı ruhsatı alınmış fakat yapının ruhsata aykırı inşaa edilmesi de imar kirliliği olarak karşımıza çıkıyor. İmar kirliliğine neden olan kişilere bazı yaptırımlar söz konusu oluyor. İşte, imar kirliliğine neden olma suçu cezası!



İmar kirliliğine neden olma suçu cezası!


Yapı ruhsatı alınmadan yada ruhsata aykırı olarak inşa edilen yapılar imar kirliliğine neden olan yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi Türk Ceza Kanunu'nu hükmü gereğince ceza işlemiş sayılıyor


İmar kirliliğine neden olmamak için bina inşaat ruhsatı alınması ve ruhsata aykırı olarak inşa edilmemesi gerekiyor.  Ruhsat alındıktan sonra da alınan ruhsata uygun olarak yapının inşaa edilmesi gerekiyor. Tüm bu hususlara dikkat edilmez ise imar kirliliği suçu işlenmiş oluyor. 


İmar kirliliğine neden olma suçu cezası!

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. 


Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişilerde cezalandırılıyor. 


Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası alıyor.


İmar kirliliğine neden olma suçu yargıtay kararı!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön