24 / 04 / 2024

İmar parseli nedir?

İmar parseli nedir?

İmar parseli nedir, neden yapılır? Parsel ile ilgili diğer kavramlar nelerdir? Merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz...



İmar parseli nedir?

İmar parseli, İmar Kanunu, imar planı ve yönetmelik esaslarına göre imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin düzenlenmiş şekline deniyor.


Parselin üzerinde bulunduğu yoldaki cephesi ise parsel cephesini ifade ediyor. İki veya daha fazla yola cephesi olan parsellerde, ön, arka ve yan cephelerin tayini, adadaki diğer parsellerin konumları, mevcut binalar ve yapı nizamı dikkate alınarak belediye tarafınca belirleniyor.


İmar planı

İmar uygulaması yapılan yerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulamaya esas olacak diğer bilgileri ayrıntılarıyla gösteren üzerine kadastral durumu da işlenmiş plana uygulama imar planı deniyor.


Mevzi imar planı

Mevcut imar planı sınırları dışında olan ve bu planla bütünleşmeyen bir konumdaki alanlar üzerinde hazırlanan ve sosyal ve teknik alt yapı gereksinimleri kendi bünyesinde sağlanmış olan planı ifade ediyor.


İmar parsel derinliği

Parsel ön cephe hattına arka cephe hattı köşe noktalarından indirilen dik hatlarının en uzun ve en kısa olanının uzunluklarının ortalamasına deniyor.


Parsel alanı

En az parsel alanı parselin, imar planı ile belirlenmemiş ise bu Yönetmelik ile belirlenmiş uygulanabilir en az alanı olarak karşımıza çıkıyor.


Parsel cephesi 

En az parsel cephesi parselin, imar planı ile belirlenmemiş ise bu Yönetmelik ile belirlenmiş uygulanabilir en az ön cephe uzunluğuna deniyor. En az parsel derinliği ise parselin, imar planı ile belirlenmemiş ise bu Yönetmelik ile belirlenmiş uygulanabilir en az parsel derinliği olarak ifade ediliyor.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön