25 / 04 / 2024

İmar planının geri dönüşümünde Tapu ve Kadastro nasıl çalışır?

İmar planının geri dönüşümünde Tapu ve Kadastro nasıl çalışır?

İmar planının geri dönüşümüne karar verildikten sonra Tapu ve Kadastro İdaresi hangi işlemleri yapar? Tapu Kadastro, imar planının geri dönüşü için işlem yapılmazsa ne yapılmalıdır? İşte cevaplar...



İmar planının geri dönüşümünde Tapu ve Kadastro nasıl çalışır?


Tapu ve Kadastro Başmüfettişi Hüseyin Koçak'ın Tapu-Kadastro.net'te yayımlanan yazısına göre; tescil görmüş 18 uygulamasının; İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde bu karar gereğince Tapu ve Kadastro İdaresi tarafından herhangi bir işlem yapılması mümkün değildir.

 

Tapu ve kadastro İdaresi tarafından işlem yapılabilmesi için; uygulamayı yapan idarenin geri dönüşüm işlemini yaparak getirmesi gerekir. İlgili idarenin geri dönüşüm işlemini yapmaması halinde ise ilgilisinin, mahalli İdare mahkemesinin kararını gerekçe göstererek Asliye Hukuk Mahkemesine açmış olduğu tapu iptal davasını karara bağlanmış olarak getirmesi gerekir.

 

Bu halde kadastro müdürlüğü tarafından teknik kontrol yapıldıktan sonra tapu müdürlüğü tarafından da tescil ile ilgili formaliteler gerçekleştirilir.

 

Aksi halde, Mahalli İdare Mahkemesinin kararı gereğince tapu müdürlüğünde işlem yapılamayacağı için, iptal edilmiş tapular kütükte yaşamaya devam eder. Dolayısıyla da herhangi bir talep anında o parsellerle ilgili tedavüller devam eder. Bu tedavüllerde meydana gelecek hak kayıplarından Tapu Müdürlükleri sorumlu tutulamaz.

 

Sorumluluktan kurtulmak yeterli görülmemelidir. O nedenle de; ilgili idare herhangi bir işlem yapmadığı durumlarda, davacının Tapu ve Kadastro İdaresine başvurması halinde, üçüncü şahısların haklarının korunması ve de herhangi bir hak kaybına sebebiyet verilmemesi bakımından, iptale konu parsellerin tapu kütük sayfalarının "Beyanlar" hanesine gerekli belirtim yapılmasında yarar olduğu düşünülmektedir.


Geri Dön