İmar Yasasına Takılanlar Derneği: Kentsel dönüşümden önce yapı kayıt esastır, gelmelidir!

İmar Yasasına Takılanlar Derneği, neden yapı kayıta ihtiyaç olduğunu tek tek sıraladı. "Kentsel dönüşümden önce yapı kayıt esastır, gelmelidir" denildi.
2014 senesinde uygulamaya alınan Büyükşehir Yasası’yla büyükşehirlerdeki köylere mahalle statüsü verildi ve bu düzenlemeyle birlikte köyler de şehir merkezi ya da ilçe merkezleriyle aynı imar mevzuatına tabi olmaya başladı. Köylerin bu şekilde mahalle statüsüne dahil edilmesinin ardından da imar mağduriyetleri ortaya çıktı.
Geçmişte inşa edilen ahırlar, samanlıklar ya da çiftçilerin ve hayvancılıkla uğraşanların diktiği bir göz yerler bile bu düzenlemeye birlikte kaçak duruma düştü. Kaçak duruma düşen yapılar mühürlendi, cezalar kesildi ve yıkımlar gerçekleştirildi. Bu kapsamda, imar yasası nedeniyle mağduriyet yaşayanlar ve yapı kayıt mağduriyeti yaşayanlar sık sık yeni düzenleme taleplerini dile getiriyor ve çözüm önerilerini açıklıyor.
İmar Yasasına Takılanlar Derneği'nin, https://x.com/iytdernegi resmi X sosyal medya hesabından yapı kayıt ile ilgili bir paylaşım yapıldı.
Söz konusu paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
"Neden #YapıKayıt ?
- Büyük Şehir yasası ile köyler mahalle oldu, iki yıl içerisinde yapılması gereken #İmarPlanları yapılmadı. Köylü mağdur edildi
- 2018 Yılında çıkartılan yasa topluma anlatılamadı. Başvuru ve ödeme süreleri iki sefer uzatıldı, bu da vatandaşta yanılgıya sebep oldu.
- Yasanın uygulama yönetmeliği 2 yıl sonra idareye gönderildi. Muhtar, memur, bürokrat yasayı bilmiyordu, yanlış yönlendirmelere sebep oldu.
- Yasada yer almamasına karşın hukuksuz olan uydu görüntüleri baz alınarak #YapıKayıt belgeleri iptal edildi. Ceza kesildi, mahkemede yargılanıldı. Günün sonunda yıkım yapıldı.
- 2018 yılında elektriği, suyu, doğalgazı olan yapılar yasaya başvuru yapmadı. Ruhsatsız olan 10, 20, 30 yıllık yapılara bugün belediyeler ceza kesiyor. Yasa anlatılamadı.
- Kentsel Dönüşümü konuştuğumuz son dönemlerde #YapıKaydı olmayan yapılar hak kayıpları yaşanacağından, kentsel dönüşüm sonuca ulaşamaz. Önce mülkiyet sorunları çözülmeli.
- Kentsel Dönüşümden Önce #YapıKayıt
- Kiracılar tarafından mağdur edilen ev sahipleri, müteahhit yada belediye ruhsattaki farklılık yüzünden bugün mahkemelik oldu.
Daha birçok nedenden dolayı #YapıKayıt esastır. Gelmelidir."
Gram altın, yatırımcısına bir ayda 549 TL kazandırdı! Altın fiyatlarında son durum!
Gaziantep'te Yerinde Dönüşüm Projesi için afetzedelere 1 milyar 344 milyon TL destek!
Ev almak isteyenlere uyarı: Yaz aylarını beklemeyin, Mayıs'ta fiyatlar artabilir!
Üç büyük ilde konut fiyatlarındaki artış masaya yatırıldı! im