28 / 03 / 2024

İmar yönetmeliği bilmecesi sürüyor!

İmar yönetmeliği bilmecesi sürüyor!

Olay Bursa Gazetesi köşe yazarı olan İhsan Aydın bugünkü yazısında imar yönetmeliğindeki yönetmelikten bahsetti. İşte o haber...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın önümüzdeki ay ülke genelinde yürürlüğe sokmayı planladığı Tek Tip imar Yönetmeliği için çalışmalar son aşamaya gelirken, inşaat sektöründe endişe de sürüyor. 


Çevre ve Şehircilik Bakam Mehmet Ozhaseki, önceki gün kendi Twitter hesabından, "Türkiye'nin yeni imar yönetmeliği geliyor" ifadeleriyle tek tip yönetmeliğe geçişin sinyallerini duyurmuştu. 


Çünkü; defalardır, aralarında Bursa'nın da bulunduğu Büyükşehir belediyelerinin girişimleriyle tek tip yönetmeliğe geçiş erteleniyordu. 


İnşaat sektörünün itirazlarına rağmen galiba bu kez erteleme olmayacak gibi. 

Bakan Ozhaseki aynı gün ikinci bir paylaşımda da, "Hazırladığımız yeni İmar Yönetmeliği Taslağı için belediyelere, kamu kurum ve kuruluşları ile sektörün temsilcilerinden görüşler aldık" sözlerini aktarmıştı. 


Özhaseki'nin Twitter'dan belediyelere bir de mesajı vardı. 


"Yeni İmar Yönetmeliği imarın genel çerçevesini çiziyor; şehirlerimizin dikey değil, yatay olarak gelişmesi için özen gösteriyoruz" paylaşımıyla da yeni yönetmelikte şehirlerde çok kata müsaade edilmeyeceğinin işareti veriliyordu. 


Dün bu durum Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde de tartışılmış. 

Bilindiği gibi tek tip imar yönetmeliğine geçiş için 30 Haziran son gün. 

Yani ay sonuna kadar bir süre var. Bunun 31.12. 2017'ye kadar, yani 6 ay süreyle daha ertelenmesi hususu gündeme gelmiş. 


Hazırlıkların yetişmeyeceği gerekçesiyle, konunun bir kez daha bakanlığa iletilmesi kararı çıkmış. 

Ancak buna Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ne der bilmiyoruz? 


Erteleme olmazsa, Türkiye'deki inşaatçılar yeni yönetmelikle yoluna devam edecek. 


Bursa için gurur vakti 


Türkiye'nin otomotiv üretim merkezi Bursa, kısa bir süre önce dünyanın raylı sistem araçları üreten ender kentlerinden biri unvanını da almıştı. Şimdi onun meyveleri toplanıyor. Bursa'da üretilen raylı sistem araçları artık başka kentlerde de devreye alınıyor. 


Dün, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal paylaşım sitesinde kentimizi sevindiren bir gelişmenin haberi duyumluydu. 


Görünce bir Bursalı olarak sevindik. Bursalı Durmazlar'da üretilen Panorama isimli tramvay araçlarının Kocaeli'ndeki Akçaray'da yarın sabahtan itibaren yolcu taşımaya başlayacağı paylaşılıyordu. 


Bursa'nın imzasını taşıyan tramvaylar artık komşu kent Kocaeli caddelerinde boy gösterecek. 


Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bu gelişmeyi resmi Twitter hesabından, Akçaray Tramvay Projesi'nde sona gelindi. Akçaray ilk seferini 17 Haziran Cumartesi günü saat 10.30'da Otogar Tramvay Istasyonu'nda yapacak" ifadeleriyle duyurdu. Önce Bursa, sonra Kocaeli. 


Bu kentlere Bursa'da üretilen raylı araçları kullanan yeni kentler eklenmeli. 

Hatta, sınırlarımızı aşıp yabancı ülkelerde de Bursa menşeili araçları görmek ne güzel olur. 


Bu konuda özel sektörü cesaretlendiren, teşvik eden, ilk alımı yaparak Durmazlar'a moral veren Büyükşehir Belediyesi'nin tutumunu da takdir etmek gerek. 


Kamu desteği olmadan özel sektörün bu işi başarması düşünülemez. 

Öyle ümit ediyoruz ki, yurtdışındaki kentlerde günün birinde Bursa'da üretilmiş vagonlar da göreceğiz. 

Yeter ki istensin. 


Bilgili'nin OSB sorgusu 



Önceki hafta Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın ülke genelinde üretimi artırıcı düzenlemeler kapsamında, organize sanayi bölgelerinden emlak vergisi alınmayacağı yönündeki açıklamaları Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dünkü gündemine taşındı. 


MHP Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, AK Partili Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recepe Altepe'ye, OSB'lerden belediyelerin emlak vergisi alamayacağına ilişkin Bakan Ağbal'ın açıklamalarına dönük bir girişimleri olup olmadığını sordu. 


Başkan Altepe'nin de Bilgili'ye henüz böyle bir karardan bilgileri olmadığını ve kendilerine ulaşmış bir şey bulunmadığını aktarmış. 


Söz konusu düzenleme, 30 dolayında OSB'si bulunan Bursa'daki belediyeleri de yakından ilgilendiriyor. 


Düzenleme hayata geçerse belediyelerin gelir kayıpları söz konusu.


Olay Bursa 


Geri Dön