26 / 04 / 2024

IMEI uzatma bitti! Yurt dışı iPhone’lar için yolun sonu!

IMEI uzatma bitti! Yurt dışı iPhone’lar için yolun sonu!

Pasaporta kayıtsız bir şekilde yurt dışı iPhone kullananlar geçici IMEI uzatma sorunuyla karşı karşıya geldi. Peki şimdi ne olacak? İşte tüm detaylar!



Yurt dışından bir telefon satın alındığında bunu Türkiye’de 120 günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. Bu sebeple yurt dışı iPhone’lara uzun süre ilgi duyulmadı, fakat son dönemde yurt dışı iPhone satışlarında yükselme olduğu görüldü. Dün itibariyle ise IMEI uzatma sorunu baş gösterdi. İşte detaylar...

Yurtdışından alınan telefonlar Türkiye'de nasıl kullanılıyor? Daha doğrusu nasıl kullanılabiliyordu? BTK Kullanım Süresi Uzatma sayfasının e-Devlet’ten kaldırılması sonrasında telefon piyasasında büyük bir sorun ortaya çıktı.

IMEI kayıtsız iPhone formülü: 120 + 120 + 120

Sahibinden ve Letgo başta olmak üzere Türkiye'deki satış platformlarında çift SIM kart girişine sahip olan iPhone’ların kapalı kutulu bir şekilde, Türkiye'deki resmi fiyata kıyasla çok daha az bir ücrete satılıyordu. İşte geçici IMEI kaydı da tam olarak burada devreye giriyordu.

Normalde yurtdışından satın alınmış bir telefon kutusundan çıkardıktan sonra 120 gün boyunca kullanıma açık kalıyordu.. 120 gün dolduğunda ise IMEI süresi tamamlandığı ve kayıt yaptırılmadığı için “Servis Yok” uyarısı veriyordu.

Fakat çift sim kart girişi olan telefonlarda SIM kartı yuvasından çıkararak hemen arkasında yer alan ikinci girişe takarak 120 gün daha kullanıma devam edilebiliyordu. Çünkü böylece ikinci IMEI devreye giriyordu.

Bu şekilde 120 gün + 120 gün = 240 gün boyunca ekstra hiçbir işlem yapmadan telefonlar kullanılabiliyordu.. Her iki SIM’in süresi bittikten sonra ise telefon yine "Servis" yok uyarısı vermeye başlıyordu.


Geri Dön