26 / 04 / 2024

IMF: Çin’de gayrimenkul sektörünün riskleri kontrol altına alınabilir!

IMF: Çin’de gayrimenkul sektörünün riskleri kontrol altına alınabilir!

Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin'de gayrimenkul sektöründen kaynaklanan risklerin kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti.



Çin'in borç krizinde olan gayrimenkul devi, krizden çıkış stratejisinin parçası olarak varlık satışlarına start verirken, IMF gayrimenkul sektöründen kaynaklanan risklerin kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti.

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Uluslararası Para Fonu (IMF), Çin’in gayrimenkul geliştirme şirketlerin içinde olduğu mali zorlukların ekonomik etkilerini kontrol altına alabileceğine, fakat yavaşlayan ekonomisi için mali destekleri çoğaltmaya ihtiyaç duyduğuna vurgu yaptı. 

IMF: Çin’de gayrimenkul sektörünün riskleri kontrol altına alınabilir!

IMF, dünyanın ikinci en büyük ekonomisine ilişkin yıllık gözden geçirme sonrasında yayımladığı basın açıklamasında, Çin’in bu sene için yüzde 8 ve 2022 için yüzde 5,6 olan büyüme tahminleriyle ilgili aşağı yönlü risklerin, 'pandemi belirsizliği' ve zayıf tüketim gibi faktörler sebebiyle birikmekte olduğunu açıkladı. 

Çin’in büyümesi son aylarda, büyük oranda emlak geliştirme şirketlerinin finansmanına ilişkin kısıtlamalar sebebiyle, 1990 yılından beri kaydedilmeyen oranlara yavaşladı. Fakat IMF, China Evergrande gibi emlak geliştirme şirketlerini iflasa yaklaştıran emlak kısıtlamalarının ekonomik etkisinin sınırlı olacağının altını çizdi.

"Riskin daha da büyümesi için bir neden yok"

IMF’nin Çin Misyon Şefi ve Asya ve Pasifik Bölümü Direktör Yardımcısı Helge Berger, konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Politikacıların bu sorunu kontrol altına alabilmeleri için araçları var, bu nedenle bu riskin daha da büyümesi ya da konut talebi ve yatırım için makro seviyede etkilerinin olması için neden yok” ifadelerini kullandı. 

IMF: Çin’de gayrimenkul sektörünün riskleri kontrol altına alınabilir!

Çin’in mali harcamaları bu sene, Pekin’in yerel yönetim borçlarını durdurmaya çalışmaya odaklanması ile beraber 2020'ye göre daha sıkı tutulurken ve bu durum ekonomik büyüme üzerinde baskı yaratırken, para politikasının politika faizleri gibi temel elementleri geçen seneden bu seneye değiştirilmedi.

IMF Birinci İdari Direktör Yardımcısı Geoffrey Okamoto, “Bu yıl önemli ölçüde daraltıcı konumda olan maliye politikası geçici olarak nötr duruma çevrilmeli ve sosyal koruma ve yeşil yatırımın teşvik edilmesine odaklanmalı” diye konuştu.

Çin ekonomisinde Evergrande korkusu!

Çin emlak krizini sonlandırmak için harekete geçti!

Çinli emlak devi Evergrande zararına hisse satıyor!


Geri Dön