26 / 04 / 2024

İMO'dan dikkat çeken uyarı: Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor!

İMO'dan dikkat çeken uyarı: Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor!

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Taner Yüzgeç, Türkiye’deki konutların yüzde 70’inde mühendislik hizmetinin kağıt üzerinde kaldığına dikkat çekerek, bu durumun deprem riskini arttırdığını belirtti. Yüzgeç, “Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor” dedi.



Depreme karşı güvenli bina için olmazsa olmaz unsurlar projelendirme, inşa ve denetimşeklinde belirtiliyor. Cumhuriyet'te yer alan habere göre; deprem kuşağında bulunan Türkiye’de ise inşa aşamasında sorunlar yaşanıyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Genel Başkanı Taner Yüzgeç, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Taner Yüzgeç, “Türkiye’deki konutların yüzde 70’nin mühendislik hizmetleri kağıt üzerinde kalıyor" dedi ve kağıt üstünde kalan hizmetlerin depremde risk oluşturduğuna dikkat çekti. Yüzgeç, “Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor. Riskli bir süreçten geçmiş yapının depremde ne tür davranış göstereceği, ancak deprem sonucu oluşan hasarda ortaya çıkar” diye konuştu.

İMO dan dikkat çeken uyarı: Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor!

‘1 KİŞİ ORTALAMA 3 ŞANTİYEYE BAKIYOR’

Yüzgeç, bir kişinin 5 şantiyede şeflik yapabildiğinei ve mühendislik hizmeti sağlayabildiğine dikkat çekerek, bu durumun binalarda deprem riskini artırdığını vurguladı. 2020'de yaptıkları araştırmanın sonucunu aktaran Yüzgeç, şunları dile getirdi:

“Mevzuat gereği bir şantiye şefi 5 ayrı şantiyeye bakabilir. Bunun anlamı hiç birisine bakamaz. Çünkü şantiye şefinin görevi bir şantiyenin başından sonuna işin teknik ve fen kurallarına uygun yapılıp yapılmadığının organizasyonu ve kontrolü. Verilen ruhsatlarda bir şantiye şefi 2 ortalama ile çalışmış, daha önceki yıllardan devredilen şantiyelerden de görürsek bir şantiye şefi 3 şantiyeye bakmış. Bunun anlamı, genel ortalamada 3’e çıkabiliyorsa, 5 ayrı şantiyeye bakan inşaat mühendisi veya teknik elemanın sayısı azımsanamayacak kadardır. Dolayısıyla bu tehdit ve risk.”

İMO dan dikkat çeken uyarı: Risk taşıyan her şey deprem ile sınanıyor!

Güvenli yapı için üç unsurun bir arada olması gerektiğinin altını çizen Yüzgeç, bunları “Projelendirme, inşa ve denetim” şeklinde açıkladı ve şantiye şefliğinin de inşa aşamasının vazgeçilmezi olduğunu belirtti.

Depremin yıkıcı etkileri nasıl azaltılmalı?

İMO'dan deprem raporu: Envanter zorunlu olmalı, yapı polisi kurulmalı!


Geri Dön