16 / 04 / 2024

İMSAD: İnşaatta istenen talep henüz yakalanamadı!

İMSAD: İnşaatta istenen talep henüz yakalanamadı!

İMSAD tarafından yayınlanan raporda inşaat sektöründe istenen talebin henüz yakalanamamasına karşın yatırımcıların geleceğe yönelik hazırlığına değinildi



Türkiye´nin ilk detaylı aylık inşaat sektörü değerlendirme raporu olma özelliği taşıyan ve İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından yayınlanan raporda inşaat sektöründe istenen talebin henüz yakalanamamasına karşın yatırımcıların geleceğe yönelik hazırlığına değinilmiştir.

Özellikle istihdam ayağında önemli bir rol üstlenen inşaat sektörü Türkiye ekonomisi için belirleyici bir sektördür. Daha önceki raporumuzda da irdelediğimiz üzere 2010´un 1. çeyreğinde inşaata yönelik talep beklenen düzeyde olmamıştır. Yapı izinleri rakamlarının yanı sıra konut satışları rakamları bu durumu ortaya koymuştur. Bununla birlikte inşaat sektöründe konut sektörü ağırlığını yavaş yavaş azaltmaya başlamış,  ticari yapıların önemi artmıştır. Daha komplike yapı malzemelerine ihtiyacı olan bu yapıların, sektörü canlı tuttuğu görülmektedir. Yine inşaat sektörünün geleceğe hazırlık amaçlı üretime devam etmesi ve baz etkisi sonucunda 2010´un 1. çeyreğinde %8 büyüdüğü görülmektedir. Türkiye ekonomisinin %11,7 büyüdüğü bir dönemde inşaat sektörünün beklenenin altında bir performans ortaya koyması düşündürücüdür.

Düşen faizler nedeniyle konut alma / inşa ettirme ilgisinde 2010´un ilk çeyreğinde meydana gelen artış talebe yansımamıştır. Bunda global ekonomilerden özellikle Avrupa ayağından gelen olumsuz rakamlar ve finansal göstergelerde geleceğe yönelik ortaya konulan belirsizlik etkili olmuştur. Bu olumsuz sinyallerin 2. çeyreğin başında da devam etmesi tüketicilerin konut alma / inşa ettirme düşüncesini ertelemesine neden olmuştur.

Bununla birlikte inşaat sektöründe Mart ayında sektör istihdamının 1 milyon 263 bin düzeyine çıkması sektörün geleceğe yönelik hazırlık çalışmalarının bir sonucudur. Tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yönelik bekle-gör stratejinde yakın bir zamanda çözülme meydana gelmemesi sektörde sorun oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle tüketiciyi hareketlendirebilecek kampanyalara yönelinmelidir.

Yeni talep yaratılması yanında sektörde mevcut yapı stoğunun iyileştirilmesi, depreme dayanıklı, daha iyi fiziki koşullara sahip olarak enerji verimli hale getirilmesi ve kayıt altına alınması konularının özel sektör eliyle fakat devlet tarafından teşvik edici mekanizmalarla desteklenerek ele alınması, kampanyalar organize edilmesi önümüzdeki dönemde daha büyük önem taşımaktadır. Yeni bir 17 Ağustos arifesinde yıkımı ve yeniden inşa etmeyi depremler yoluyla öğrenmemeliyiz.

İMSAD aylık raporu için tıklayınız...

----

 İNŞAAT SEKTÖRÜ GELECEĞE HAZIRLIK AMAÇLI YATIRIMA DEVAM EDİYOR
İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği´nin (İMSAD) sektör değerlendirme raporuna göre, inşaat sektörü yatırımcıları istenen talep olmadığı halde geleceğe hazırlık amaçlı yatırıma devam ederken, tüketicilerin "bekle gör" stratejisine devam etmesi durumunda sektör sıkıntıya düşebilir.
        
İMSAD´ın aylık sektör değerlendirme raporunun temmuz sayısı yayımlandı.
        
Raporda 2010´un 1. çeyreğinde inşaata yönelik talebin beklenen düzeyde gerçekleşmediği anımsatılarak, bununla birlikte inşaat sektöründe konutun ağırlığı yavaş yavaş azalırken, ticari yapıların öneminin arttığı kaydedildi.
        
Sektörün geleceğe hazırlık amaçlı üretime devam etmesi ve baz etkisi sonucunda ilk çeyrekte yüzde 8 büyüme yaşandığı ifade edilen raporda, "İnşaat sektörünün büyüklüğünde ise çeyreklik bazda cari fiyatlarla 10 milyar liraya yeniden yaklaşıldığı görülmektedir. 2009´un 3. çeyreğinde sektörün büyüklüğü 8,56 milyar liraya kadar geriledikten sonra bu rakamın 4. çeyrekte 9,17 milyar liraya, 2010´un birinci çeyreğinde ise 9,55 milyar liraya yaklaşması sevindiricidir" değerlendirmesinde bulunuldu.
        
Sektörün üretimindeki toparlanmanın ciroya yansımadığına dikkatin çekildiği raporda, ciroda 2009 yılı ilk çeyreğinden bu yana devam eden bir düşüş yaşandığı, sektördeki büyüme sinyalinin ciro rakamlarına yansımaması nedeniyle toparlanma sinyaline temkinli yaklaşılması gerektiği vurgulandı.
        
Rapora göre, tüketicilerin yatırım yapma eğiliminin bekleme sürecine girdiği gözlenirken, düşen faizler nedeniyle konut alma/inşa ettirme ilgisinde 2010´un ilk çeyreğinde meydana gelen artış talebe yansımadı. Bunda global ekonomilerden özellikle Avrupa ayağından gelen olumsuz rakamlar ve finansal göstergelerde geleceğe yönelik meydana belirsizlik etkili oldu.
        
İnşaat sektöründe mart ayında sektör istihdamının 1 milyon 263 bin düzeyine çıkmasının sektörün geleceğe yönelik hazırlık çalışmalarının bir sonucu olduğu belirtilen raporda, tüketicinin gayrimenkul yatırımlarına yönelik bekle-gör stratejisinde yakın bir zamanda çözünme meydana gelmemesinin sektörde sorun yaratabileceği, bu nedenle tüketiciyi hareketlendirebilecek kampanyalara yönelinmesi gerektiği kaydedildi.
AA


Geri Dön