29 / 03 / 2024

İncesu OSB, 135 arsayı tekrar değerlendirecek!

İncesu OSB, 135 arsayı tekrar değerlendirecek!

Fiili Boya ve Kütahya Seramik gibi firmaların faaliyete hazırlandığı İncesu OSB, atıl durumdaki 135 arsasını tekrar değerlendirecek. incesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Özkaya, bölgedeki 135 arsayı yeniden tahsis edebileceklerini söyledi



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın OSB'lerdeki arsa tahsislerini mercek altına almayı amaçlayan genelgesi doğrultusunda arsa sahiplerine yazı gönderdiklerini kaydeden incesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, gerekirse bölgedeki 135 arsayı yeniden tahsis edebileceklerini söyledi.

İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın OSB'lerdeki arsa tahsislerini mercek altına almayı amaçlayan genelgesinin bölgeye bir hareketlilik kazandırdığını belirterek, "İncesu OSB'de geçmiş yıllara göre daha olumlu gelişmeler Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın tahsis edilen arsada yatırım yapmayan girişimcinin arsasını elinden alma kararının da bu sürece büyük etkisi oldu. Arsa tahsis eden arkadaşların tamamına biz yazı yazdık. Zaten 3 ayda bir yazıyorduk. Sanayici eskiye oranla bu uyarıyı dikkate almaya başladı. Bakanlık OSB yönetimine arsayı geri al diyor. Ama bizim o kadar paramız yok. Biz elimize geçen paranın tamamına yakınının yol, su ve diğer hizmetler için harcamışız. OSB'nin arsayı tahsis etmiş olan kişinin ödediği paranın yüzde 10 eksiği ile bir yıl sonraki bütçeye konmak şartıyla geri alma hakkı var. Bu nedenle arsa sahipleri ya yatırım yapacakya da o arsayı yatırım yapacak olan sanayiciye tahsis edeceğiz" açıklamasını yaptı.

157 sanayi parselinden 150'nin tahsisinin yapıldığını kalan 7 parselin ise tahsis için girişimci beklediğini söyleyen Özkaya, 150 tane tahsis edilmiş olan arsanın 15'inde yapılaşma olduğunu, diğerlerinin uzun yıllardır ya devir olarak ya da ilk tahsis edilen şahısta beklediğini söyledi. Özkaya, "Biz de ya yatırım yap ya da devret yatırım yapacak sanayicinin önünü açalım diyoruz. Türkiye'deki sanayi bölgelerin en az yarısı bu durumda. Bakanlığın girişimi oldukça yerinde oldu. Yazdığımız yazıların yaklaşık 40 tanesine cevap geldi. 6 ay içinde yatırıma başlayacağız dediler. Bir hareketlilik var. Şu anda yatırım yapmak isteyip de arsa talebi olana İncesu OSB yönetimi olarak bölgede uygun bulduğu arsayı alıp verme yetkimiz var. Bakanlığın verdiği yetkiyle biz arsayı alıp yeni yatırıma tahsis edebiliriz. Bütün yasalar bizden yana. Biz bölgede 135 arsayı yeniden tahsis edebiliriz" diye konuştu.

İncesu OSB'de yatırım ortamını hareketlendiren bir diğer gelişmenin de Kayseri OSB ile İncesu OSB'nin bağlantısını sağlayacak olan kısmi güney çevre yolunun inşaatına başlanması olduğunu vurgulayan Özkaya, "Yolun dolgu işi büyük çapta tamamlandı. Bu yol OSB'nin şehre uzaklığını 12 kilometre de kısaltıyor. Bölge Kayseri-Adana devlet kara ve demir yolu üzerinde. Mersin ve İskenderun limanlarına diğer OSB'lerden daha yakın. Ayrıca hükümetin programında olan demiryollarının çift hat olması İncesu OSB'nin bir demiryolu rampasına sahip olmasını da sağlayacak. Yükleme boşaltma rampası oluşacak. Bunların hepsi İncesu OSB'yi yatırım için cazip hale getiriyor. Üstelik bölge sağlam zeminli her türlü üretime elverişli bir alanda" açıklamasını yaptı. Bölgenin iş gücü avantajına da dikkat çeken Özkaya, 'Yeşilhisar, İncesu ve Develi, Taksan ve Çinkur gibi işletmelerde çalışarak deneyim kazanmış potansiyel işgücü barındıran yöreler. Bütün bu etkenler dikkate alındığında İncesu OSB, 15 ila 20 bin kişiye istihdam olanağı sağlamakla kalmayacak, sanayi sektöründe yeni bir cazibe merkezi olarak, Kayseri'nin kendine özgü bir üretim üssü olacak" dedi.

Fiili Boya'nın yatırımı tamam

1. OSB yapılanmaya doyduğu için artık yatırımların İncesu OSB'ye kaydığını ifade eden Özkaya, "Şimdi geldiğimiz noktada Filli Boya yatırımını tamamladı. Bu ay sonu üretime geçecek. 150 kişinin çalışacağı bir tesis olacak. Turkuaz Seramik zaten üretime geçti. Kapalı alanım büyütüyor. Kütahya Seramik arsasını düzeltti. His Tekstil 3 parsel 70 dönüme yakın arazi satın aldı. Projesini getirdi. Yalıtım sektörüne yönelik teknolojik bir yatırım yapma hazırlığında. Bir dönüşüm firmamız ÇED raporu aldı. 4K Seramik inşaatını bitirdi. Bölgedeki 5-6 firmamız ortalama 500 kişinin çalışacağı bir seviyeye geliyor" şeklinde konuştu.

Ertunç Geri Kazanım, Eğin Kati Yakıt Üretimi, Özçamlar Demir Doğrama Sanayi, Polat Petrol, ACRPA Mobilya, Çeri Entegre Ağaç Sanayi ve Naspen PVC Kapı Pencere gibi yatırım planlayan firmalar da bulunduğunu aktaran Özkaya, "İncesu çok ciddi bir OSB olmaya aday. Çünkü liman hizmetleri o tarafta. Türkiye'de içinden demir yolu geçen tek OSB diyebiliriz. Bir sanayici için müthiş bir şey. İncesu OSB kısa zamanda dolar" dedi.

İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya, 6.1 milyon metrekarelik konum alanlarının 3.9 milyon metrekarelik bölümünün büyüklükleri 5 bin ile 279 bin metrekare arasında değişen 6 tip 157 adet parselden oluştuğunu belirterek, "Geri kalan 2.1 milyon metrekarelik bölümde ise bölge yönetim binası, sosyal tesisler, yollar, oto parklar, sağlık koruma bandı ve yeşil alanlar yer alıyor. Elektriği, suyu daha önce götürmüştük. Ama doğalgazı tamamına ulaştıramamıştık. Şimdi parsellerimizin yaklaşık yüzde 85'ine doğalgazı ulaştırdık. Yüzde 50'sine gaz verildi. Yüzde 35'lik kısmında boru döşeme işlemleri devam ediyor. Yıl sonu gelmeden bütün parsellere doğalgazı ulaştırmış olacağız. Bunun dışında ana yolları tozdan topraktan kurtarmak için kilitli parke ve asfalt çalışmalarına başlayacağız. Hazırlıklarını kısmen yaptık. Baharda başlayacağız" diye konuştu. Tek eksikliklerinin kanalizasyon olduğunu kaydeden Özkaya, "Atıkların bertaraf edilmesi gerekiyor. Kimin ne üreteceğini ne yapacağını bilemediğimiz için henüz projelendiremedik. Onu da yollardan sonra projelendirecegiz"dedi.

Gülsüm Erdem / DÜNYA


Geri Dön