23 / 04 / 2024

İnegöl mobilya sektörüyle ticarette 58 il üzerine çıktı!

İnegöl mobilya sektörüyle ticarette 58 il üzerine çıktı!

İnegöl, ticaret hacmi bakımından 58 ilin üzerine çıkarak gösteriyor. Mobilya kuşkusuz ilçenin en önemli geçim kaynağı. Ayrıca tekstil, tarım ve otomotiv sektörleri ilçe ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlıyor.



İnegöl mobilya sektörünün doğal olarak kümelendiği bir ilçe. Bunun avantajları yanında dezavantajları da var kuşkusuz. İnegöl TSO Başkanı Metin Anıl'ın da üzerinde ısrarla durduğu sektör çeşitliliği ilçenin geleceği adına önemli bir gündem olarak karşımızda duruyor. Zira 2014'te başlayıp, halen devam eden dünya genelindeki ekonomik olumsuzluklar ilk olarak mobilyacıları vurmuş durumda. 




Pazar ülkelerin para birimi değer kaybetti Üreticilerin büyük çoğunluğunun pazarı Ortadoğu, Rusya, Türk cumhuriyetleri ve Kuzey Afrika ülkeleri. ABD'nin uyguladığı para politikası sonucu bu bölgelerin tamamında doların değer kazanmasından dolayı önemli oranlarda devalüasyon yaşandı. Sonuçta pazar olan ülkelerin para birimleri hatırı sayılır oranda değer kaybetti. Yansıması ise bu ülkelere çalışan firmalarda görülüyor. Görüştüğümüz birçok üretici 2015'e iyi başlamadıklarını, sipariş alımında sıkıntı olduğunu ya da alman siparişlerin çekilmemesinden ve ek iskonto taleplerinden dolayı büyük sorunlar yaşadıklarını belirtiyor. Bu sürecin uzaması durumunda İnegöl'de bir yaprak dökümü yaşanması muhtemel. 

Alternatif pazar arayışı İhracatta yaşanan olumsuz tablo üreticileri arayışa itti. Artık alternatif pazarların yanı sıra pazarlama modelleri üzerinde çalışılıyor. Tabi ki bu anlattıklarımız İnegöl'ün tamamını kapsamıyor. 




Kurumsal anlamda ilerleme kaydeden, küresel ölçekteki gelişmeleri okuyan ve buna göre gardım alanlar olumsuzluklardan etkilenmek bir yana ciro ve büyümelerini artırdı. Ortadaki tablo ise İnegöl'ün geleceğini sağlama alması için sektörel çeşitliliği de gerçekleştirebilmesini şart kılıyor. İnegöl TSO Başkam Metin Anıl'ın sektörel çeşitlilikle ilgili önerileri de var. İnegöl'ün planlamasının Yenişehir ile birlikte yapılmasını öneriyor. İlçenin 2'nci OSB ile birlikte büyüme yönünün bu bölgeye kaydığını belirtiyor. Ayrıca 2'nci OSB'nin genişleme alanına başta otomotiv olmak üzere çeşitli sektörlerden yatırımların da çekilmesi gerektiğine işaret ediyor. 




İnegöl, 2014'te 697 ihracatçı firmasıyla, 891 milyon dolarlık ihracat yaptı. Söz konusu dönemde yaklaşık 600 milyon dolarlık dış ticaret fazlası veren ilçe, Türkiye için model ekonomi şehri olma geleneğini sürdürüyor. İnegöl'ün ilk 10 büyük ihracatçı firması arasında Sanko, Küçükçalık, Özdilek ve Orhan Karakoç Tekstil gibi tekstil firmalarının ağırlığı gözleniyor. 16 firma ile toplam ihracatın yüzde 41'i tekstil sektörü tarafından gerçekleştirilirken; mobilya, orman ürünleri, gıda, otomotivyan sanayi, kimya, makine-metal ve diğer sektörler ihracat rakamları ile tekstil sektörünün ardından geliyor. 




İlçede mobilya sektörü ise son beş yıldır yakaladığı yükseliş trendini korumaya devam ediyor. Sözü edilen dönemde mobilya ihracatı yaklaşık 2.5 kat arttı. İhracatın ise 143 milyon dolardan 343 milyon dolara yükseldiğini görüyoruz. Bundan sonra nasıl bir yol izlenmeli? 

İnegöl ve mobilyacıların gelecekle ilgili nasıl bir yol izlemeleri konusunda yazarlarımızdan İnegöliü mobilyacıların da yakından tanıdığı Rüştü Bozkurt'un öngörülerini paylaşalım: "Öncelikle İnegöl mobilyacılarının bakış açılarını sorgulayarak günün koşullarına uyumlu hale getirmeleri gerekiyor. Sektörle ilgisi olan herkes biliyor ki, diğer üretim alanları gibi mobilya sektöründe de rekabet edebilir ölçeklere erişme, rekabetçi teknolojilerle donanma, mesleki örgütlenme ve bakış açısı önemli unsurlar olarak öne çıkıyor. 

İnegöl'de işbirliği, sinerji, birlikte hareket etme motivasyonu, girişimci ruh yüksek seviyede. Bunun en güzel örneği, 200 mobilyacının bir araya gelerek 365 gün fuar konseptinde kurduğu Mobiliyum AVM. Sektörel anlamda güçlü bir altyapıya sahip İnegöl'ün yığılma mantığından sektörel kümelenmeye evrilerek bu modelleri artırması gerekiyor. Bu anlamda Mobilya Ağaç İşleri OSB'nin kurulması önemli bir adım. Çünkü yakın gelecekte kolektif maliyet düşürücülerinin etkisi bugünden daha önemli hale gelecek. Sektörün en önemli sorunlarından biri de kalifiye işgücü. Bu alanda da bütüncül yaklaşımlarla çözüm arayışları faydalı olacaktır. İnegöl'de bir mobilya enstitüsü kurulması ve bu enstitünün strateji oluşturma misyonunu üstlenmesi yerinde olacak." 



İnegöl'ü yakından takip ettiğimizi Dünya okuru İnegöliü dostlarımız bilirler. Yıl içinde gerek haberlerle gerekse düzenlediğimiz toplantılarla ilçenin gündemini Türkiye genelinde duyurmaya gayret gösteriyoruz. Ayrıca her yıl ilçeyi anlatan bir de özel ilave hazırlıyoruz. Şu an elinizde olduğu gibi. Bu çalışmanın hazırlanmasında desteklerini esirgemeyen tüm dostlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Yaptığımız çalışmanın ilçenin tanıtımına ve gelişimine katkı sağlamasını umut ediyor, saygılarımı sunuyorum. 



Dünya inegöl


Geri Dön