18 / 04 / 2024

İnegöllü mobilyacıların 100 milyon dolarlık ihracatı tehlikede!

İnegöllü mobilyacıların 100 milyon dolarlık ihracatı tehlikede!

Mobilya ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını Irak’a yapan Türkiye’nin önemli mobilya merkezlerinden İnegöl, Irak’ta yaşanan süreci dikkatle izliyor. Henüz siparişler iptal olmasa da ilçenin yıllık 100 milyon dolarlık ihracatı tehlikede




İnegöllü mobilyacıların en büyük pazarlarından biri Irak. İnegöl’den Irak’a yılda yaklaşık 120 milyon dolarlık ürün gönderiliyor. 500 civarında İnegöllü ihracatçı firmanın 300’ü Irak’a mobilya ihracatı yapıyor. Bu firmaların da önemli bir kısmı Musul’a mal veriyor. Sipariş iptalleri olmasa da mobilya kenti İnegöl yaşanan süreç ve Irak’taki gelişmeleri dikkatle izliyor. 


Irak’ta son 1 yıldır karışıklıkların yaşandığını, ancak ve İnegöllü mobilyacıların ihracata devam ettiğini belirten İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akyol, “Kuzey Irak, İnegöl’ün 3. büyük pazarı. Yaşananlardan dolayı orada görüştüğümüz müşterilerimizde bir tedirginlik var. Ama diğer yandan hayat durmuyor. Geçmişte de bölgede karışıklıklar vardı.Bu süreç en şiddetli hali. Sıkıntı devam ederse ihracatçımız ciddi anlamda etkilenecek. Türkiye zor zamanlardan geçiyor” dedi. 


‘Mallarımızı depomuza aldık ve bekliyoruz’ 


İnegöl’de üretim yapan 500’e yakın ihracatçı mobilya şirketinin en azından 300’ünün Irak’a, 60’ının da Musul’a ihracat yaptığını belirten İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Özcan Ayhan ise geçen yıl İnegöl’den 318 milyon dolar civarında mobilya ihracatı yaptıklarını, bunun da yaklaşık yüzde 40’ını Irak’a gönderdiklerini açıkladı. 


Yıllık 100 milyon doları aşan ihracat yaptıklarını vurgulayan Ayhan, “Şu anda beklemedeyiz. Müşterilerimiz, ‘Ürünlerimizi yükleyip göndermeyin. Bekleyin, biraz ortalık yatışsın’ diyorlar. Belki sınırlarda şimdilik çok sorun yok ama içeride şoförler rahat değiller. Her an kaçırılma ve öldürülme tehlikesi içindeler. Ürünlerin de zarar görme riski yüksek. Karşıdaki kontrolsüz bir güç sonuçta. Biz de mallarımızı depomuza aldık ve bekliyoruz. Bir hafta sonra ne olacağına karar vereceğiz. Sipariş iptalleri yok. Süreci izliyoruz” diye konuştu.


‘Irak’a dönemli ihracatımız etkilenmez’


 Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, geçen yıl Türkiye’den Irak’a 443 milyon dolar ihracat yapıldığını hatırlatarak, bölgenin Türkiye mobilya sektörü için ilk sıradaki pazar olduğunu vurguladı. Geçen yıl ilk 5 ayda Irak’a 156 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, bu yılın ilk 5 ayında ise bu rakamın 173 milyon dolara yükseldiğini ifade eden Güleç, “Önümüzdeki aylarda da yapılacak ihracatlarla hedefimiz olan 500 milyon doları yakalayacağımızı düşünüyoruz. Sektör temsilcilerimizle süreci değerlendirdik. Geçici bir durum olduğunu, çok ciddi sıkıntıların yaşanmadığını düşünüyoruz. Şu anda en önemli konu orada bulunan, orada iş yapan insanlarımızın can sağlığı, can güvenliği.Bölgede hakim bir ülkeyiz. Korkulacak bir durum yok. Hükümetimiz başarılı bir şekilde süreci takip ediyor. Uzun dönemli ihracatımızı olumsuz etkileyeceğini düşünmüyoruz. Türkiye’nin genel ihracatına baktığımızda da Irak Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Irak’ın bizim için önemi çok yüksek. Yıllık ihracatımız 12 milyar doları buluyor. Şu anda yaşanan sıkıntıların kısa sürede çözüleceğini düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.


Dünya




Geri Dön