18 / 04 / 2024

İnşaat atıkları geri dönüştürülebilir!

İnşaat atıkları geri dönüştürülebilir!

İMO Başkanı Dr. Cem Oğuz, Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak yapıların inşaat atıklarının geri dönüşümü sağlanabildiği takdirde taş ve kum ocakları ihtiyacının en aza inebileceğini söyledi.



İnşaat Mühendisleri Odası (ÎMO) Başkanı Dr. Cem Oğuz, Kentsel Dönüşüm sürecinde Türkiye genelinde 6,5 milyon konutun yıkılıp yeniden inşa edilmesinin hedeflendiğini belirterek, ortaya çıkacak olan inşaat ve yıkıntı atıklarının çevresel zararlarının azaltılması ve ekonomik açıdan geri dönüşüme kazandırılabileceğini söyledi. İnşaat atıklarının yeniden değerlendirilmeye başlanacağı zaman ülke genelinde yeni taş ve kum ocaklarına da ihtiyaç kalmayacağını hatırlatan Başkan Oğuz, yıkım işlerinde artışlar gözlendiği dikkate alındığında, inşaat sektöründe sürdürülebilir büyümenin sağlanabilmesi için tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı. 


BETON VE ÇİMENTO SEKTÖRÜ


 Betonun ve çimentonun fazla üretiminin ve tüketiminin çevresel etkilerinin olmasının kaçınılmaz olduğuna da dikkat çeken Başkan Oğuz, 16-17-18 Nisan tarihlerinde 9'uncusu gerçekleşecek olan Ulusal Beton Kongresi öncesi düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: "Beton ve çimento sektörü gerek büyük miktarda doğal kaynak ve enerji tüketmesi, gerekse çimento üretimi kaynaklı başta karbondioksit olmak üzere emisyonların yüksek olması sebebi ile eleştirilmektedir. Bu haklı eleştiriler alternatif çözüm yollarıyla aşılmaya çalışılmaktadır. Çimento temelli sistemlerde (sıva, harç, beton gibi) uçucu kül, yüksek fırın cürufu, silis dumanı gibi puzolanik özellik gösteren endüstriyel atıkların kullanımı ile Karbondioksit emisyonu minimize edilebilmekte, doğal kaynaklar ile enerjiye olan gereksinim azalmaktadır. Böylece çimento temelli sistemler daha sürdürülebilir olarak üretilmektedir." 


KONGRENİN YÜKSEK STANDARDI 


Basın toplantısında 9. Ulusal Beton Kongresi ile ilgili de bilgi veren İMO Başkanı Dr. Cem Oğuz, kongrenin, beklenenden çok fazla bildiri ve katılımcıları ile kalitesinden kesinlikle ödün vermeyen yaklaşımı ve titizlikle uygulanan hakem değerlendirme sistemi ile daha da yüksek bir standardı yakalayacağını söyledi. Başkan Oğuz, 7 ayrı konu başlığı altında gerçekleşecek kongrede, konu başlıklarının dördünün yurtdışından olmak üzere 40 Üniversite ve 7 kurumdan 142 yazarın hazırladığı toplam 50 adet bildiri, 12 oturumda sözlü olarak sunulacağını da sözlerine ekledi. 


Hürses Antalya


Geri Dön