29 / 03 / 2024

İnşaat atıkları geri dönüştürülecek!

İnşaat atıkları geri dönüştürülecek!

THBB tarafından hazırlanan proje ile kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlarda ortaya çıkan inşaat atıkları, geri dönüştürülerek yeni inşaatlarda kullanılacak. İnşaat atıklarından, hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımı teşvik edilecek...




THBB tarafından hazırlanan proje ile kentsel dönüşüm kapsamındaki yıkımlarda ortaya çıkan inşaat atıkları, geri dönüştürülerek yeni inşaatlarda kullanılacak. THBB Başkanı Işık, "Yıkılan binalardan aldığımız numuneleri öğütüp ve bu atıklardan beton ürettik. Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştürülmesi hem inşaatlarda kullanılacak, hem de çıkan atıkların çevreye getireceği yük hafifletilecek" dedi.

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından hazırlanan proje kapsamında kentsel dönüşüm sırasındaki yıkımlarda ortaya çıkan inşaat atıkları, geri dönüştürülerek yeni inşaatlarda kullanılacak. THBB, İstanbul'da çevresel sürdürülebilirliğinin artırılması ve doğal kaynakların korunmasını sağlamak amacıyla "Kentsel Dönüşüm Projeleri Kapsamında Oluşan İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Hazır Beton Sektöründe Yeniden Kullanım Potansiyelinin Araştırılması" isimli Ar-Ge projesi hayata geçirdi.

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından da desteldenen proje ile binaların yıkılması sonucu ortaya çıkacak inşaat atıklarından, hazır beton üretiminde hammadde olarak yeniden kullanımının teşvik edilmesi amaçlanıyor. Proje kapsamında İstanbul'un 4 farklı bölgesinde yıkılan binalardan alınan numuneler, öğütülerek tane büyüklüğüne getirildikten sonra, bu tanelerden yeniden beton üretildi.

ATIKLARIN YÜKÜ HAFİFLETİLECEK
THBB Başkam Yavuz Işık, birliğin kurulduğu günden bu yana çevreye duyarlı, üretim için hazır beton tesislerinde özel uygulamalar gerçekleştirdiklerini söyledi. Yıkılan binalardan elde edilecek atıkların geri dönüştürüldükten soma yeni binaların inşasının yam sıra dolgu malzemesi olarak da kullanılabileceğine dikkati çeken Işık, "Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştürülmesi hem inşaatlarda kullanılacak, mevcut agregalara alternatif olacak hem de çıkan atıkların çevreye getireceği yük hafifletilecek" dedi.

Kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüşümü üzerinde çalışmalara İstanbul'un 4 farklı bölgesinde bulunan yıkılmış binalardan aldıkları numunelerle başladıldannı anlatan Işık, alınan numunelerde eski yapılarda kullanılan malzemelerin kalitesinin düşük olduğunu gördüklerini kaydetti.

Işık, beton üretiminde malzeme seçiminin hayati önem taşıdığını vurgulayarak, "Numuneleri öğüterek tane büyüklüğüne getirip, uygunluk analizlerini yaptık ve bu atıklardan beton ürettik. Doğal kalker agregası ile üretilen beton ile sonuçları mukayese ettik. Doğal agrega yerine yüzde 10 ve yüzde 25 oranlarda iri ve ince kalker agregası azaltılmış ve yerine geri kazanılmış agrega kullandık" diye konuştu. Işık, kentsel dönüşüm atıklarının geri dönüştrülerek ülke ekonomisine katkı sağlanacağını da söyledi.

Yeni Şafak

Geri Dön