16 / 04 / 2024

İnşaat firmaları, 2014'e hızlı girdi!

İnşaat firmaları, 2014'e hızlı girdi!

İnşaat firmaları, 2014'te dev projelerin yanı sıra butik projelere de imza atmaya hazırlanıyor. Hız kesmeden yatırım yapmaya devam eden 24 inşaat firması milyarlarca dolarlık 70'e yakın yeni konut projesini satışa sunmaya hazırlanıyor...



İnşaat firmaları, 2014'te dev projelerin yanı sıra butik projelere de imza atmaya hazırlanıyor. Hız kesmeden yatırım yapmaya devam eden 24 inşaat firması milyarlarca dolarlık 70'e yakın yeni konut projesini satışa sunmaya hazırlanıyor... 




İNŞAAT sektörü geleceğe umutla bakıyor. Döviz kurlarının artması, konut kredi faizlerinin yükselmesi ve satışlardaki durgunluk bile sektör temsilcilerinin gözünü korkutmadı. Markalı ve markasız inşaat yapan birçok firma, yeni projelerini satışa sunmaya hazırlanıyor. Konut sektöründeki yükseliş trendinin devam edeceğini tahmin eden firmalar, 2014 yılında da birbirinden iddialı konut projelerini satışa sunacaklar. 



BÜYÜK PROJLER GELİYOR 



İstanbul dışına da açılan inşaat firmaları, İzmir, Bursa, Gaziantep, Bodrum ve Çeşme'de dahil olmak üzere 2014'te yaklaşık 2030 bin yeni konut üretecek. Soyak Hadımköy'de 5 bin konutluk ve Selimoğlu Group Fikirtepe'de 6-8 bin konutluk dev projelere başlamayı planlıyor. DKY İnşaat 2014 yılında beş projede 2 bin 500 konut, İnanlar İnşaat ise dört projede toplam 2 bin 400 konut üretmeyi hedefliyor. Yeni projelerde 20-30 milyon TL'den başlayan yatırım tutarları, 500 ile 700 milyon TL'ye kadar çıkıyor. 




BUTİK PROJELER HIZ KAZANDI


 İnşaat firmalarının geleceğe umutla bakmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri de kentsel dönüşüm projeleri. Gözünü kentsel dönüşüm projelerine çeviren inşaat firmaları, dev projelerin yanı sıra 20-30 konutluk butik projelere de imza atıyorlar. 


Özellikle İstanbul'da Kartal'dan Bayrampaşa'ya, Bağdat Caddesi'nden Nişantaşı'na kadar birçok semtte inşaat firmaları eski binaları yenilemek için kolları sıvamış durumda. İşte tanınmış 24 inşaat firmasının 2014 yılında start vereceği yeni projeler ve yatırım tutarları... 


EBA GAYRİMENKUL 


Eba Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar, 2014 yılında iki markalı konut projesi için lansmana çıkmayı planlıyor. Türkiye'nin önde gelen iplik sanayicilerinden olan Uçar, ilk olarak Küçükçekmece Cennet Mahallesi'ndeki Cennet Koru projesini şubat sonunda lanse edecek. 30 dönümlük alanda hayata geçecek Cennet Koru'da 410 daire ve 26 dükkan olacak. İnşaatının 24 ayda tamamlanmasını planladıklarını söyleyen Uçar, "Arsayı, hasılat paylaşımı modeliyle Soğuksu Ailesi'nden aldık. Zaten o bölgenin adı Soğuksu. Göçmen bir aile... Bu ailenin özel mülkü 70 dönümlük bir koru da var. Orayı da projeye entegre ettik" diyor. 


Eba Gayrimenkul, Kadıköy Fikirtepe'de Keleşoğlu İnşaat'la birlikte bir kentsel dönüşüm projesi de gerçekleştirecek. Fikirtepe Metrobüs durağının hemen yanındaki projede 350 daire, 140 ofis ve 80 dükkan bulunuyor. Bahattin Uçar, Fikirtepe'deki yasal altyapının tamamlanmasından sonra lansmana çıkabileceklerini söylüyor. 


SUR YAPI 


SUR Yapı, 2014 yılsonuna kadar üç ayrı alışveriş merkezi projesine imza atmaya hazırlanıyor. Altunizade-Çekmeköy aksında inşa ettiği Exen İs,.... wm tanbul'un hemen ldi"a I karş, parselinde bu yıl AVM ve ofis projesine firma,  İzmir  Bayraklı Marina Park'ta 45 dönüm arazi üzerinde bir AVM ve rezidans projesi inşa etmeye hazırlanıyor. İzmir'deki projenin inşaatına yılın ikinci çeyreğinde başlayacaklarını ifade eden SUR Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, denize 300 metre cephesi bulunan projede 360 yat kapasiteli bir marina inşa etmeyi planladıklarını söylüyor. Geçtiğimiz hafta Sullanbeyli'deki 442 ko- ; nuttan oluşan yeni projesi Idilia'nm ön satışına başlayan SUR Yapı, 2014'ün ikinci yarısında Bayrampaşa'daki anıtmezarın karşısında 45 dönüm arazi üzerinde yeni AVM ve ofis projesi Axis İstanbul'u inşa etmeye başlayacak. Firma, yılın üçüncü çeyreğinde ise Bursa'da yeni bir projeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. 


İNANLAR 


Devam eden altı projesi bulunan İnanlar İnşaat, 2014 yılında dört yeni projeye daha başlayacak. Nisan ayında başlaması planlanan dört projesinden ikisi Halkalı Atakent, diğerleri de Beylikdüzü ve Kartal'da olan İnanlar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, "Projelerimizde 240 bin metrekare satılabilir alan olacak" diyor. Halkalı'da 15-18 katlı, Beylikdüzü'nde 15 katlı, Kartal'da ise deniz manzaralı yüksek bir kule inşa etmeyi planladıklarını ifade eden İnan, 2 bin 400 konutluk dört projenin toplam satış değerinin 960 milyon TL'yi bulacağını söylüyor. 



ARTAŞ İNŞAAT 


Maslak, Ayazağa ve Atakent'teki projelerin inşasına devam ettiklerini belirten Artaş Grubu ve Avrupa Konutları Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, 2014'ün inşaat sektörü açısından hareketli geçeceğine inanıyor. 2014'te Topkapı'da Avrupa Konutları Kale projesinin inşaatına başlayacak olan grup, Avrupa Konutları TEM 2 ve Eclipse Maslak projelerinin inşaatına ise devam ediyor. Bu yıl içinde Kayseri'de inşası devam eden Kayseri Radisson Blu Hotel'i tamamlayacaklarını ifade eden Çetinsaya, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu inşaat ortaklığıyla inşaatına devam ettikleri Vadistanbul ve Mesa, Öztaş, Kantur-Akdaş ortaklığı ile hayata geçirdikleri Tema İstanbul projelerinin çalışmalarınm da devam ettiğini söylüyor. 



DUMANKAYA 



Dumankaya İnşaat, 2014 yılı içerisinde Bahçeşehir Esenyurt bölgesinde iki blok olarak yükselen Athletic-o Tovvers ve Sancaktepe'de inşa edeceği iki projeye odaklanmış durumda. 2014 yılında inşaat sektöründeki büyümeyi kentsel dönüşümün tetikleyeceğine inanan Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, alt markalan olan Dumankaya Kentsel'le de çeşitli semtlerde dönüşüm projeleri gerçekleştirmeyi planladıklarını söylüyor. Dumankaya, Bahçeşehir Esenyurt'ta 10 döniim ve Sancaktepe'de 46 dönüm üzerine inşa edilecek yeni projeleri ile birlikte 2014'te 500 milyon TL'lik bir yatırım gerçekleştirmeyi planladıklarını ifade ediyor. 28 ve 32 katlı iki kuleden oluşan Athletic-o Towers 610 daireden, Sancaktepe'deki proje ise 800 daireden oluşuyor. 



DAP YAPI 


2014 yılında yedi adet yeni projeye başlayacaklarını ifade eden DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Çağlayan'da üç adet yeni ofis projesi, Maltepe'de, Kartal E5 üzerinde ve Taksim'de birer rezidans projesi ve son olarak da yine Kartal'da karma bir proje yapacaklarını açıkladı. 



Taksim ve Çağlayan ile Kartal-Maltepe bölgesinde hayata geçirilecek olan yeni projelerin toplam 3 milyar TL'lik hacme sahip olduğunu belirten Yılmaz, "Kartal'daki proje, İstanbul'un denize sıfır bu ölçekteki tek gayrimenkul projesi olacak" diyor. İçinde okul, AVM, hastane, rezidans, ofis ve cami gibi birçok farklı unsura yer verilecek olan Kartal'daki proje, önünde marina bulunan ve içinden hızlı tren geçen ilk karma proje olacak. 




VARYAP 



2014 yılında iki yeni projeye imza atmaya hazırlanan Varyap, her iki projenin tanıtımını da yılın ilk çeyreğinde yapacak. Yılın ilk yarısında İstanbul Ataşehir'de 40 metrekarelik bir arazide yeni projesini hayata geçirecek olan şirket, yılın ikinci yarısında ise Bodrum Yalıkavak'ta 42 bin metrekare büyüklüğünde bir arazi üzerinde yeni bir proje inşa etmeye hazırlanıyor. Ataşehir' deki yeni projeyi büyük bir şehir parkı olarak tasarladıklarını ve İstanbul'da hiç olmayan farklı bir konsept üzerinde çalıştıklarını söyleyen Varyap CEO'su Erdinç Varlıbaş, projenin içerisinde kafeler, restoranlar, spor kulübü, eğlence merkezi gibi üniteler olacağını ifade ediyor. Bodrum'da butik bir villa projesi yapacaklarını belirten Varlıbaş, bu projeyi özel bir lansman ile dünyaya tanıtılacaklarını söylüyor. Bodrum'daki butik villa projesi Türk ve yabancı üst gelir grubuna hitap edecek. 



TEKNİK YAPI 


Teknik Yapı, 2014'ün ilk yarısında Fikirtepe'de hak sahipleri ile anlaştığı dört adadan ilkindeki inşaata başlamayı planlıyor. Yaklaşık 800-900 daireden oluşacak proje için ruhsat beklediklerini ifade eden Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, yine yılın ilk yarısında Suadiye'de yaklaşık 200 daireden oluşan konsept bir proje için ruhsat beklediklerini belirtiyor. 


"Bağdat Caddesi'nde beş altı tane daha butik inşaat projemiz olacak" diyen Durbakayım, 2014'un ikinci yarısında ise Halkalı'da Metropark projesinin benzeri olan ikinci bir projeye başlamayı planladıklarını söylüyor. Durbakayım, 2014'te toplam 500 -700 milyon TL aralığında bir yatırım bütçesi öngördüklerini belirtiyor. 




DKY İNŞAAT 


2014'te beş projeye birden başlayacak olan DKY İnşaat'ın gündeminde 20'ye yakın proje alternatifi var. Anadolu Yakası'nda Kadıköy, Ataşehir, Maltepe, Kartal ve Tuzla'da yeni inşaat projeleri bulunduğunu ifade eden DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, "Projelerimizin arsa alanları 5 bin ile 1(K) bin metrekare arasında değişiyor. Öncelikli üç projemizin toplam inşaat alanı 500 bin metrekare" diyor. Ataşehir'de 250 bin metrekare arazi üzerindeki projenin ilk etabını 30 bin metrekare üzerinde inşa edeceklerini ifade eden Dumankaya, beş projede toplam 2 bin 500 civarında konut üreteceklerini söylüyor. Dumankaya, mahalle temalı ve düşük aidatlı konutlar inşa etmeyi hedeflediklerini vurguluyor. 


SELİMOĞLU GROUP 


2014'ün ilk ayında Çengelköy Park Evleri ve Kartal'da Rcsidence Eagle projelerine start veren Selimoğlu Group Yönetim Kurulu Başkanı Aydoğan Selimoğlu, bu yıl ortakları ile birlikte toplam 300 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı. Fikirtepe'de sekiz ada alan grup, 5 bin ile 8 bin arasında konut üretmeyi planlıyor. Fikirtepe'de Vartaş ve Roche ile iki ticari alana ortak olan grup, ortakları ile birlikte TürkiResidence Eagle 

86 villa ve 73 rezidans daireden oluşacak Çengelköy Park Evleri'ne 60 milyon dolar, Kartal'daki Residence Eagle projesine 20 milyon TL yatırım yapacak olan grup, her yıl Çeşme, Ilıca, Alaçatı ve Dalyan'da 100 civarında konut üretiyor. 



SOYAK 


2014'ün ilk ve ikinci çeyreğinde dört yeni projeye başlamayı planlayan Soyak, İzmir Karşıyaka'daki Soyak Siesta projesinin dördüncü etabı Soyak Siesta Blue ve son etabı Soyak Siesta Oxygen'in inşasına devam edecek. İstanbul Bahçeşehiı'dc 300 konutluk yeni bir projeye başlayacaklarını açıklayan Soyak CEO'su Emre Çamlıbel, hemen ardından Hadırnköy'deki 5 bin konutluk projenin çalışmalarına başlayacaklarını söylüyor. 


Gaziosmanpaşa'da ön anlaşmasını imzaladıkları 4 bin konutluk kentsel dönüşüm projesini yılsonuna doğru hayata geçirmeyi planladıklarını ifade eden Çamlıbel, 2014 yılı içinde İzmir Karşıyaka'daki bin 109 konutluk Soyak Mavişehir Optimus ve İstanbul Zincirlikuyu'daki Soyak Soho projelerini tamamlayıp sahiplerine teslim edeceklerini belirtiyor. 


NEF 


NEF, 2014 yılının ilk yarısında iki yeni projeyi satışa sunmaya hazırlanıyor. Topkapı-Havalimanı aksı üzerinde yer alan iki proye'nin en büyük alışveriş ve iş merkezini inşa etmeye hazırlanıyor.  yoğun talepten yola çıkarak 2014 yılında da yine aynı aks üzerinde iki yeni projeyi satışa sunacaklarını belirten NEF Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, yeni projelerini Ataköy ve Topkapı'da inşa edeceklerini açıkladı. Kentsel dönüşüm kapsamında İş GYO ile gerçekleştirdiği ortaklık çerçevesinde Topkapfda yaklaşık 130 bin metrekarelik arazi üzerinde çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Timur, Ataköy'de ise 25 bin metrekarelik bir arazi üzerinde konumu ile dikkat çekeceğini inandıkları bir projeyi yılın ilk yarısında satışa sunmaya hazırlandıklarını söylüyor. 


KELEŞLER İNŞAAT 


Keleşler İnşaat, Sefaköy'de 120 milyon TL'ye satın aldığı arazide karma bir proje yapmaya hazırlanıyor. 22 bin 288 metrekarelik arazi üzerinde 90 milyon TL yatırım yapacak olan şirket, ofis, otel, market, konut, hastane, üniversite ve elektronik market yapacak. Keleş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İlker Keleş, 2014'ün Nisan ayında projeye başlayacaklarını ve 2016 yılında teslim etmeyi planladıklarını söylüyor. 

Keleş İnşaat ve Beyaz İnşaat, Güneşli'de şubat ayında Cornerofis Güneşli projesine start verecekler. 219 ofis ve 18 ticari üniteden oluşacak projeye, 70 milyon TL'lik yatırım yapılacak. Projede 40 ile 10ü metrekare arasında küçük. 100 ile 300 metrekare arasında orta büyüklükte ofis seçenekleri sunulacak. 



MAR YAPI 


Bayramoğlu'nda G Marin managed by Divan projesinin ikinci etabının inşasına başlayan Mar Yapı, 2014 yılında da yatırımlarına devam edecek. Yatırımlarına İstanbul Basın Ekspres aksında iki proje ile devam etmeyi planladıklarını açıklayan Mar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Münir Özkök, 2014 yılında Bodrum'da da yeni projelerini hayata geçireceklerini söylüyor. "Güneşli-Basın Ekspres aksı bizim yatırım üssümüz. G Plus projemizden sonra iki önemli yatırımımız daha olacak" diyen Özkök, dünyanın en önemli tatil beldeleri arasına giren Bodrum Yalıkavak'ta ve Milas'ta yatırım yaparak farklı bir lokasyona ulaşmayı planladıklarını ifade ediyor. 

7 bin ile 25 bin metrekare arasında değişiklik gösteren arazilerde yeni projelerini inşa edecek olan firma, Güneşli'de rezidans, otel ve ticari alanlardan oluşan karma bir projeye start verecek. Ayrıca Bodrum'da konut ağırlıklı projeler üretecek. 



ÖZYURTLAR 



Bu yıl üç yeni projeyi satışa sunmaya hazırlanan Özyurtlar İnşaat, 2014'ün ilk yansında Esenyurt ve Büyükçekmece projelerini, ikinci yarısında ise Gaziantep projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor. 


Esenyurt'ta 36 bin metrekare ve Büyükçekmece'deki 10 bin metrekare arazi üzerindeki projelere toplam 600 milyon TL yatırım yapacaklarını açıklayan Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer özyurt, memleketi Gaziantep'te de 40 bin metrekare arazi üzerindeki projeye 350 milyon TL yatırım yapacaklarını söylüyor. Firmanın Esenyurt projesi 2 bin ve Büyükçekmece'deki rezidans projesinde ise 250 konut bulunuyor. Gaziantep projesi ise 800 konuttan oluşuyor. 



GÜRALLAR YAPI 


2014'te inşaatına başlayacakları iki projenin fizibilite ve araştırma çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Giirallar Yapı Genel Müdürü Evrim Karayel, yeni projelerinin Anadolu Yakası'nda Ataşehir, Avrupa Yakası'nda ise Maslak'ta olacağını söylüyor. Alaşehir projesinin yaklaşık olarak 60 bin, Maslak' taki Lapis han arazisinin ise yaklaşık 30 bin metrekare büyüklüğünde olduğunu vurgulayan Karayel, yeni projelerinin konut ve ofislerden oluşan karma projeler olacağını belirtiyor. 



E7 GRUP 2014 yılında üç büyük projeye start verecek olan E7 Grup, yeni projelerini İstanbul'un Anadolu Yakası'nda inşa edecek. Üç projeyi de ortalama 50 bin metrekarelik araziler üzerinde inşa edeceklerini belirten E7 Grup CEO'su Ersin Aydeniz, üç projede toplam 3 bin konut üreteceklerini açıkladı. Yeni projelerinde de açık ve kapalı yüzme havuzları, spor faaliyet alanları, spa, çocuk oyun alanları ve sosyal tesislere yer verdiklerini vurgulayan Aydeniz, projelerde 1 + 1'den 4+1'e kadar farklı büyüklükte daire seçenekleri olacağını belirtti. 


ERGUVAN İNŞAAT 


Erguvan İnşaat- Demirbaş Yapı Ortaklığı, Kurtköy'de inşa ettiği WBahçe projesinden sonra aynı bölgede WRoof projesini hayata geçirdi. Kurtköy ve çevresinde yedi projede toplam 400 bin metrekarelik inşaat yapmayı planladıklarını belirten Erguvan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Emre Maraşlı, 2014'de iki yeni projeyi satışa çıkmayı planlaverdi. 918 konut ve 53 işyerinden oluşan ve Bursa Büyükşehir Belediyesi ile hasılat paylaşımıyla inşa edilen proje, 2016'nın Haziran ayında sahiplerine teslim edilecek. Bakgör. Bursa'daki kentsel dönüşüm projeleriyle de ilgilendiklerini söyledi. 



BAK YAPI 


Esenyurt'ta inşa ettiği İstanbul Prestij Park projesi ile tanınan Bak Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ferhat Bakgör, Bursa Osmangazi'de 2014'ün ilk ayında 160 milyon TL yatırımla 54 bin metrekarelik arazi üzerinde Bak Yapı Prestij Modern projesine start 



KLK YAPI 


KLK Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, 2014'te iki yeni projelerini satışa çıkarmaya hazırlandıklarını söylüyor. İlk satışa çıkacak projelerinin İstanbul Basın Ekspres Yolunda BoardWalk olduğunu ifade eden Kulak, ikinci olarak Çamlıca'da inşa edecekleri yeni projeyi satışa sunacaklarını açıkladı. 33 bin metrekare arazi üzerinde inşa edilecek BoardWalk projesi, 480 dairelik üç kule ve zemin katlarda ticari alanlardan oluşuyor. İsmi henüz belirlenmeyen Çamlıca projesi ise 20 bin 500 metrekarelik arazi üzerinde yedi blok ve 78 daireden oluşuyor. 



MAKRO İNŞAAT 



Geçtiğimiz yıl inşa ettiği Bahçetepe İstanbul, Mavera Başakşehir, Köşe Çarşı, Giriş Kayaşehir, Mavera Sarayları ve 540/4 Parsel'le adından söz ettiren Makro İnşaat, 2014'te iki yeni projeye daha start verecek. Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan, 2014'ün ilk çeyreğinde 500 milyon TL'lik yatırımla biri konut, diğeri de ticari olmak üzere iki yeni projeye başlayacaklarını söylüyor. Uyan, inşaat sektöründe 2013 yılında yakalanan olumlu havanın 2014'te de devam edeceğine inandığını belirtiyor. 



TEKNİK TAAHHÜT 


2014 yılının ilk yarısında dört ayrı projeye başlıyoruz" diyen Teknik Taahhüt Projelendirme Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Arda Yüksel, Kartal'da inşa edecekleri yeni projelerin kentsel dönüşüm kapsamında olduğunu vurguluyor. Kadıköy/Göztepe bölgesinde de yeni projeleri olduğunu ifade eden Yüksel, projelerin toplam yatırım miktarının 4 milyon dolar olduğunu söylüyor. Firmanın kentsel dönüşüm uygulamaları kapsamında inşa edeceği butik projelerde konut adedi 18 ile 30 arasında değişiyor. 



Bülent Ekimci/ PARA



Geri Dön