26 / 04 / 2024

İnşaat makinelerinde ithalat arttı!

İnşaat makinelerinde ithalat arttı!

2018 yılından beri gerileyen iş ve inşaat makineleri sektöründe ihracat azalırken ithalatta artış yaşandı. 2021 bütçesinin yatırım odaklı olması ve altyapı inşaatları alanındaki yatırımların bütçede geniş yer bulmasıyla sektörün bu yıl yüzde 20 büyümesi tahmin ediliyor. 



Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, iş ve inşaat makinaları sektörünün 2018'den beri zor zamanlar geçirdiğini, 2020'deki pandemi ile birlikte hem yurt içi hem de yurt dışı bileşenlerinde aksamalar yaşandığını söyledi. Posta Gazetesi'nden Mehmet Ali Kantarcı'nın haberine göre; 2019'da iç pazardaki daralmadan dolayı ihracata yönelen sektörün 1.4 milyar dolarlık rekor ihracat yaptığını hatırlatan Özgen, “Önemli ihraç pazarları Avrupa, K. Afrika Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Ortadoğu olan ve yıl içerisindeki daralmalardan etkilenen iş ve inşaat makineleri sektörünün 2020 ihracatı yüzde 5.9 azalarak 1 milyar 385 milyon oldu. Sektörün ithalatı ise yüzde 20.3 artarak 811 milyon dolara çıktı" dedi.

İnşaat makinelerinde ithalat arttı!

BEKLENTİ YÜZDE 20'LERDE 

2021 bütçesinin yatırım odaklı olması ve altyapı inşaatları alanındaki yatırımların bütçede geniş yer bulmasının pozitif beklenti yarattığını kaydeden Özgen, iç pazarda büyüme yaşanacağını da vurgulayarak şunları söyledi:

İnşaat makinelerinde ithalat arttı!

“Yılın ikinci yarısında salgının 3'üncü dalgası ortaya çıkmazsa ve ülkemizde, dünyada kriz benzeri olumsuz bir tablo  yaşanmazsa sektörümüzün bu on yıl iç pazarda yüzde 20'ye yakın büyüme göstereceğini tahmin ediyoruz. Global pazarda ise pandeminin bahar aylarında kontrol altına alınacağına dair bir öngörü var. Bu öngörü gerçekleşirse yerli üreticilerimizin başlatmış oldukları ihracat seferberliği çabalarını artırarak sürdürmeleri için güçlü bir motivasyon olacak.”

İnşaat makineleri, Ankara'nın yıldızı parlayan sektörlerinden!


Geri Dön