28 / 03 / 2024

İnşaat maliyetleri yüzde 0,5 arttı!

İnşaat maliyetleri yüzde 0,5 arttı!

Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın 3'üncü çeyreğini kapsayan Temmuz-Ağustos-Eylül ayında Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 oranında arttı.



Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın 3'üncü çeyreğini kapsayan TemmuzAğustos-Eylül ayında Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 oranında arttı. Verilerin beklenildiği gibi olduğunu söyleyen Antalya Müteahhitler Demeği Başkanı Deniz Karataş "Üretim maliyetindeki artış şüphesiz ki tüketiciye yansıyacaktır. 


Ancak satışa hazır, yani üretimi daha önce yapılmış konutların bu zamdan etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz. Tüketicilerin konut ihtiyacını ötelememeleri kendileri için doğru olacaktır" yorumun yaptı. 


Türkiye istatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yılın 3''üncü çeyreğini kapsayan TemmuzAğustos- Eylül ayında Bina İnşaatı Maliyet Endeksi (BİME) bir Önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 oranında, geçen yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 5.7 oranında arttı. BİME göre işçilik endeksi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 artarken, malzeme endeksi yüzde 0.4 artış gösterdi. Bir önceki yıia göre işçi endeksi yüzde 10.4. malzeme endeksi ise yüzde 4,3 oranında arttı. 


Bir inşaatın maliyetinin yüzde 64.5 genel inşaat malzemeleri, yüzde 21.3'ü işçilik ve yüzde 14.2'sini tesisat malzemelerinin oluşturduğunu hatırlatan Antalya Müteahhitler Demeği Başkanı Deniz Karataş. verilerin beklenildiği gibi olduğunu söyledi. 


TÜKETİCİYE YANSIMASI KAÇINILMAZ 

Her geçen gün yeni arsaların üretilmesindeki sıkıntılar, küresel ve ülke içindeki ekonomik kriz ile enflasyondan kaynaklanan fiyat artışlarının kaçınılmaz olacağını belirten Karataş, Üretim maliyetindeki artış şüphesiz ki tüketiciye yansıyacaktır. Bu durumda artmış maliyetlerle yapılan üretimlerdeki konut satışları kaçınılmaz şekilde daha pahalı olacaktır. 

Ancak satışa hazır, yani üretimi daha önce yapılmış konutların bu zamdan etkilenmeyeceğini söyleyebiliriz. Satışa hazır daireler daha düşük maliyetli zamsız fiyatlarda üretildiği için tüketicilerin satışa hazır daireleri daha uygun fiyatla alabilecekleri bir ortam mevcut" diye konuştu. 


ARTIŞ SÜRECEKTİR 

Konut ihtiyacı olan tüketicilerin bu ve benzeri zamlardan etkilenmemeleri için ev ihtiyaçlarını ötelememeleri gerektiğini dile getiren Deniz Karataş. önümüzdeki süreçte de eğilimin konut fiyatlarında düşüşü doğru değil tem tersi artışa doğru yöneleceğine dikkati çekti. 


HER GEÇEN GÜN TÜKETİCİNİN ALEYHİNE 

Türkiye'de ev sahibi olma oranının yüzde 50'nin altında olduğunu sözlerine ekleyen Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş. "Kredili konut satışında faiz oranlarının yüzde 1'in altına inmesi konut almanın tam zamanı olduğunun göstergesidir. 

Faizden korkmak yerine kira öder gibi ev sahibi olmak, 10 yıllık süreçte evin alıcısına daha çok avantaj sağlayacaktır. Ev alma girişimi ne kadar erkene çekilirse tüketiciler için o kadar doğru bir karar olur" diye konuştu


Antalya Hilal 


Geri Dön