29 / 03 / 2024

İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıdı!

İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıdı!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin bugünkü köşesinde konut ve inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Emre Alkin'in "Fiyat artışları konjonktürel değil, kalıcı hale gelebilir mi?" başlıklı yazısı...



Son günlerde demir-çelik-çimento gibi inşaat malzemelerinde yaşanan fiyat artışları gündemden düşmüyor. Öyle ki müteahhitler fahiş fiyatlara karşı 9-24 Eylül tarihleri arasında iş bırakmışlardı.

"İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıyor" değerlendirmesinde bulunan Dünya Gazetesi köşe yazarı Emre Alkin'in konuya ilişkin yazısı şu şekilde:

Elektrik kesintileri, enerji fiyatlarının hareketlenmesi, gıda darboğazları, tarımda sıkıntılar, emtia fiyatlarındaki inatçı yükseliş, dövizde yükseliş ve para bolluğu. Bunların hepsini yan yana koyduğumuzda "mükemmel fırtına" seviyesine geliyoruz.

Herkesin korkusu artık şu: Ilımlı bir büyüme hızına karşı devamlı yükselen enflasyon. Elbette bu gelişmeler, bir de bize ait ayrıntılarla birleşince can sıkıcı hale geliyor. Piyasalarda yaşanan bazı gelişmeleri aklımda sıraladığımda karşıma şunlar çıkıyor:

İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıdı!

- Geçen hafta alınan Merkez Bankası faiz kararı ve neticesindeki döviz hareketi

- Demir-çelik ve diğer emtiadaki fiyat yükselişleri

- Çin'de başlayan gayrimenkul krizi

- Gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi

- 2022 büyüme tahminlerinin düşürülmesi

Haftaya Dolar/TL'de daha sert bir yükseliş ile başlamadık çok şükür. Ancak Dolar/TL'de 8.80 seviyesinde direniyor. Bu durumun enflasyona yansıması olacak elbette. Bundan sonra başka faiz indirimi olup olmayacağını Merkez Bankası Başkanı'nın konuşmalarından çıkarmaya çalışacağız. Yıl sonuna kadar 100 baz puan daha bizi bekliyor olabilir.

İnşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıdı!

Kurların enflasyona etkisini tartışırken hammadde fiyatlarındaki yükselişin kısa bir aradan sonra devam etmekte olduğunu görüyoruz. Özellikle inşaat maliyetlerindeki artış konut fiyatlarına yansıyor. Hatta kiralara da yansıdığı gözüküyor. Almanya bu konuda en çok şikayet eden ülkeler arasına girdi. Başta kamulaştırma olmak üzere birçok çözüm yolu masaya yatırılmış durumda. 

Gayrimenkul ve İnşaat demişken: Çin'de dev bir gayrimenkul şirketinin temerrüt riski yaşamasından sonra, başka firmalara da söz konusu riskin yayılma ihtimali konuşulmaya başlandı. Bu durum para ve sermaye piyasalarında gerginliği artırıyor. 

Artan konut fiyatları dar gelirleri zorluyor!

Artan konut fiyatlarına karşı yerel önlem çağrısı!


Geri Dön