25 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarına nasıl yansıyacak?

İnşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarına nasıl yansıyacak? İşte konu ile ilgili merak edilen detaylar...



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayına ilişkin merakla beklenen inşaat maliyet endeksini resmen yayınladı. Açıklanan rakamlara göre inşaat maliyetleri aylık bazda yüzde 15,24 yıllık bazda ise yüzde 79,91 artış gösterdi. Yaşanan söz konusu bu durum inşaat maliyetleri açısından 'rekor tazeleme' şeklinde belirtilirken, Gayrimenkul Uzmanı Sezgi Bilge konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

İnşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarına nasıl yansıyacak?

Sezgi Bilge yaptığı açıklamada söz konusu yeni inşaat projelerindeki yükselen maliyet ve satış fiyatlarının mevcut konutların da satış rakamlarını artırdığını kaydetti. Artan maliyetler nedeniyle evinde tadilat yaptırmak isteyenlerin de kararlarından vazgeçtiklerini söyleyen Sezgi Bilge konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi: 

İnşaat maliyetlerinde rekor artış

''TÜİK'in inşaat maliyeti endeksine göre, endeks, 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 15,24 bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 79,91 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 10,12, işçilik endeksi yüzde 33,83 arttı. Ayrıca bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 98,20, işçilik endeksi yüzde 41,02 arttı. Sektörün içindekiler zaten maliyetlerdeki rekor artışın farkındaydı ama artık resmi rakamlarla bu durum görülmüş oldu.

Artan maliyetler nedeniyle evinde tadilat yaptırmak isteyenlerin de kararlarından vazgeçtiklerini söyleyen Sezgi Bilge sözlerini şu şekilde sürdürdü: 


Geri Dön