18 / 04 / 2024

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

İnşaat maliyetlerindeki artış son bir senede yüzde 100'ü geçti. Konut sektörü temsilcileri, hızla yükselen fiyatlar karşısında satışların yavaşlatıldığını belirtti.



İnşaat maliyetlerindeki artış son bir senede yüzde 100'ü geçti. Konut üreticisi müteahhitler, maliyet yükselişlerinden korunmak amacıyla taksit sayısına sınırlama gibi çeşitli tedbirler geliştirmeye başladı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; şirketler eskiden 36 aya ulaşan vade imkanları sunarken, bu süreyi 12 ile 18 aya kadar kısalttıkları veya tümüyle ortadan kaldırdıkları ifade ediliyor. Ayrıca; hızla yükselen maliyetler sebebiyle satış fiyatı belirlemede zorluk çeken müteahhitlerin, topraktan satmak yerine kaba inşaatı tamamladıktan satışa sunmaya yöneldiği de ifade ediliyor.

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

Satışlar yavaşlatılıyor 

Elinde stoku bulunan firmaların yavaş yavaş satışlarını başlattıklarına dikkat çeken Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan, “Sadece ihtiyacı kadar satiyor. Geri kalanı için de nakit akışı planladıktan sonra ilerliyorlar” açıklamasında bulundu. Bazı şirketlerin vadeli satış programlarını kaldırarak müşterilerini bankalara yönlendirip, onların kaynaklarını kullanmaya başladığını da belirten Özcan, bu şekilde finansman yükünü düşürmeye çalıştıklarını aktardı. 

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

Vadeli satışta süreleri kısalttıklarının altını çizen Bahaş Holding CEO'su Abdüssamet Bahadır ise konuyla ilgili açıklamasında, "Eskiden 21 ay vadeli satış yaparken, şimdi bu süreyi 12 aya düşürdük. Gelecek olan zamları öngöremediğimiz için böyle önlem aldık. Çünkü eskiden erkenden demir çimento bağlantısı yapabiliyorduk. Ama artık yapamıyoruz. Sadece asansör bağlantısı yapabildik. Ancak ona da zam geliyor. Dolayısıyla geçmişe dönüp baktığımızda maliyetler 2 kat arttı. Bu nedenle az az satışa çıkıyoruz. İnşaat bitiminde ise vadelendirme yapmıyoruz bankaya yönlendiriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

Satışı tümüyle durduran da oluyor 

Sahibi olduğu şirketin 18 ay ile 30 arasında değişiklik gösteren taksitli satışlarını da 15 aya kadar düşürdüğünü dile getiren İnegöl Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı Yusuf Şehitoğlu, daha uzun vadeli satışları talep edenlere ise ÜFE oranında yükseliş uyguladıklarını söyledi. Yükselen maliyetlerd sebebiyle sektörde satışları kapatanların olduğuna vurgu yapan Şehitoğlu, “Bir gün için daireye opsiyon isteyenler oluyor. Ancak biz opsiyon vermiyoruz. Bir değişiklik olursa güncel fiyatı veriyoruz. Çünkü malzemeciler fiyatlara doların artışı oranında zam yapıyor. Bu nedenle 2022'de sadece bir projeye başlayacağız. Ayrıca 500 dairelik bir kentsel dönüşüm projemizi de 2022 sonuna erteledik. Çünkü maliyetleri kestiremiyoruz” diye konuştu. Devletin hammadde ve yarı mamul ihracatında teşvikleri kaldırması tavsiyesinde bulunan Şehitoğlu, böylece iç pazarda rahatlamanın mümkün olduğuna, ihracata teşvik devam ettiği sürece sektörde sorunun süreceğine de dikkat çekti. 

İnşaat maliyetlerindeki fahiş artış konut sektörünü nasıl etkiledi?

Maketten satış azaldı

Son 2-3 senede alıcıların aynı anda hem kira hem de taksit ödemelerinde zorlanması sebebiyle maketten satışın düşük seviyelerde seyrettiğini belirten Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, "Beylikdüzü'nde yapılan Babacan Center'da maketten satış yapıyoruz. Ancak ciddi risk alıyoruz. Çünkü 2 ay içinde beton fiyatı 300 TL'den 600 TL'ye geldi. Birçok firma durdurmuş olabilir. Vadeli satışa da devam ediyoruz. Yılsonuna kadar bu süreci devam ettireceğiz. Ancak zorlandığımızda bu yöntemi de bırakabiliriz"  dedi. Babacan, sektörün hareketlenmesi için KDV ve tapu harçlarının düşürülmesini talep ederken, böylece konut alan birisi için 1 milyon TL'lik bir evde 200 bin TL'den fazla bir indirimin yapılmış oalcağını dile getirdi. Babacan, böyle bir desteğin sektöre can suyu olacağının da altını çizdi.

İnşaat sektörü dövizdeki yükselişten nasıl etkilendi?

Konut fiyatları ne zaman düşecek?

İnşaat maliyetleri dövizdeki yükselişten nasıl etkilenecek?

Emlak sektörü 2 sene daha kral olacak!

 


Geri Dön