25 / 04 / 2024

İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlar meclis gündeminde!

İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlar meclis gündeminde!

İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlar meclis gündemine taşındı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı.



CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, inşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlarla ilgili soru önergesi verdi. Ağbaba, sorularının Ticaret Bakanı Mehmet Muş tarafından yanıtlanmasını istedi. 

CHP'li Ağbaba, "Aşağıdaki sorularımın Ticaret Bakanı Mehmet MUŞ tarafından yazılı olarak yanıtlanması için gereğini arz ederim" diye konuştu. 

Veli Ağbaba, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

"Covid-19 salgını döneminde inşaat malzemelerinin ortalama fiyat artış seyri dikkate alındığında inşaat demiri ve çimento başta olmak üzere beton, seramik, elektrik kablosu gibi birçok ürünün fiyatlarında bir yılda yüzde 100'ü aşan artışların olduğu gözlemlenmektedir. TÜİK'in 2021 yılı Mart ayı İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre inşaat maliyet endeksi yıllık bazda yüzde 31,97 olarak açıklanmıştır."

İnşaat malzemeleri fiyatlarında yaşanan artışlar meclis gündeminde!

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın soruları:

1. 2020 Mayıs ayında tonu 3100 TL olan inşaat demirinin 2021 Mayıs ayında yüzde 142'lik artışla 7500 TL'ye çıktığı görülmektedir. 2020-2021 yılı arasında döviz kurundaki artışın yaklaşık yüzde 25 olduğu göz önüne alındığında, demir fiyatındaki bu olağanüstü artışın nedenleri nedir? 

2. Yukarıda bahsi geçen tarihlerde metal sac ve çelik sac fiyatları yüzde 145, beton yüzde 115, çimento yüzde 90, sıhhi tesisat hammaddesi yüzde 105 ve elektrik kablosu yüzde 135 oranında artış göstermiştir. Bu artışın gerekçesi nedir? 

3. Bahsi geçen fiyat artışlarına bağlı olarak Rekabet Kurumu'nun inşaat malzemeleri piyasasında tekelleşme veya oligopolleşme olduğuna dair herhangi bir çalışması var mıdır? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön