25 / 04 / 2024

İzmir'deki artan inşaat maliyetlerine müteahhitlerden tepki!

 İzmir'deki artan inşaat maliyetlerine müteahhitlerden tepki!

İzmir'de büyük depremin ardından inşaat malzemesi fiyatlarında yaşanan artışlar müteahhitleri zor duruma soktu. Müteahhitler artan fiyatlara tepki gösterdi.



İzmir Müteahhitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ekim'de İzmir'de meydana gelen depremle beraber riskli yapıların arttığı şehirde müteahhitlerin proje üretmek istemediklerini söylerek, "İzmir'de dönüşümü acil yapılması gereken binalar var. Vatandaşlarımız müteahhitlerle anlaşıp sözleşme yaptı. Bugün müteahhitler bu sözleşmeleri, tazminat ödeyip feshediyor. Metrekare maliyeti 2 bin - 2 bin 500 lira iken bugün 5 bin liraların üzerine çıktı. Böyle bir zararı müteahhitlerin kaldırması mümkün değil. Bir ay önce demir 6 liraydı bugün 14 lira. Maliyet hesabı yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Anka Haber'den Abdullah Çelebi'nin haberine göre; döviz kurundaki hareketlilik ve ekonomik sıkıntılar sebebi ile İzmir'de inşaat alanında faaliyet gösteren şirketler neredeyse durma noktasına geldi. 117 vatandaşın hayatını kaybettiği 30 Ekim 2020 depreminin ardından, şehirde artmakta olan maliyetler sebebiyle proje üretmek istemeyen müteahhitler, deprem bölgesi olan Bayraklı'da daha önce yapılan sözleşmeleri de tazminat vererek iptal etmeye başladı.

 İzmir deki artan inşaat maliyetlerine müteahhitlerden tepki!

KURDAKİ DALGALANMA İLE ZAMLAR ZİRVEYE YAPTI

Konuyla alakalı araştırmalar yapan  İzmir  Müteahhitler Federasyonu Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, inşaat malzemelerindeki zamların sektöre çok fazla zarar verdiğini dile getirdi. Eylül ayında fiyat artışlarının zirve yapmasıyla birlikte, müteahhitler olarak Türkiye genelinde inşaat çalışmalarını durdurma kararı aldıklarını hatırlatan Kahraman şu ifadeleri kullandı:

"Çimentoya yüzde 300, demire yüzde 150 gibi zamlar vardı. İnşaat malzemelerinin diğer kalemlerinde de buna benzer zamlar söz konusuydu. Bu fiyatlar bugün bütün sektörlerde var ama o gün sadece inşaat malzemelerinde bu farkı tespit etmiştik. Müdahale olmasını istemiştik. Çünkü kabul edilemez zamlardı. Dünyada tedarik zincirinin kırılmasından dolayı bazı sıkıntılar var. Bunu biliyoruz ama o dönem her alanda zamlar yüzde 30-40-50 iken inşaatta yüzde 300'dü. Bunu kabul etmemiştik. Bakanlığa başvurumuz sonrası çimento, sunta, mdf gibi ürünlerin ihracatına kısıtlama getirildi ancak bu da olumlu sonuç getirmedi. Bugün geldiğimiz noktada kastettiğimiz o günkü fiyatların üstünde bir artış var. Kur dalgalanması ile de pik yaptı."

 İzmir deki artan inşaat maliyetlerine müteahhitlerden tepki!

HALKA FAİZSİZ KREDİ İSTEĞİ

İzmir'de inşaat sektörünün neredeyse durma noktasına geldiğini dile getiren Kahraman, şöyle konuştu:

"İzmir'de hiçbir müteahhit proje üretmek istemiyor, hamle yapmıyor. İzmir bir deprem geçirdi. Dönüşümü acil yapılması gereken binalar var. Vatandaşlarımız müteahhitlerle anlaşıp sözleşme yaptı. Bugün bu sözleşmeler iptal ediliyor. Müteahhitler, tazminatını ödeyip sözleşmeleri iptal ediyor. Sözleşme yaptığında metrekare maliyeti 2 bin-2 bin 500 lira iken bugün 5 bin liraların üzerine çıktı. Böyle bir zararı müteahhitlerin kaldırması mümkün değil. İnşaat sektörüne sahip çıkılması gerekiyor. Ülkemizin yüzde 65-70'i riskli yapılardan oluşuyor. Bu riskli yapı stokunu ivedilikle yenilememiz gerekiyor. Devletimizden kentsel dönüşüm projelerine ve yeni yapılacak binalara farklı destekler yapmasını bekliyoruz. Bunlar vatandaşa faizsiz krediler ve müteahhite tamamlama olabilir. İzmir'de sahada faaliyet gösteren 10 bin müteahhit var. Büyük bir bölümü proje üretmiyor. Belediyeden projesini onaylatmış olup bekleyenler bile var. Başlayamıyorlar. Bir ay önce demir 6 liraydı bugün 14 lira oldu. Maliyet hesabı yapamıyoruz. Maliyet hesabı olmadığı yerde üretilecek konutların da elde kalma endişesini yaşıyoruz. Kurdaki aşağı yönlü hareket inşaat malzemelerine de yansırsa biraz hareket olabilir."

KONUTTA FİYATLAR FIRLADI VATANDAŞ EV BULAMIYOR

İnşaat sektöründeki sakinliğe rağmen ev fiyatlarındaki artışın devam ettiğini bildiren İsmail Kahraman, "İnsanlar güvenli binalara geçmek istiyor. Üretimde problem olduğu için konut ihtiyacı artarak devam ediyor. Ancak proje olmadığı için de piyasanın darlığından dolayı fiyatlar artıyor. Okulların açılması ile ikinci el piyasasında ve kiralarda da artış var. Bunların önüne geçilmesinin tek yolu sektörün desteklenmesidir" ifadelerini kullandı.


İzmir'de kentsel dönüşüm aksıyor iddiası!


Geri Dön